Smaki lata - borówki

Opublikowano: 08.08.2015
Autor: Konczi
Smaki lata - borówki
Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

Borówki są kolejnym prawdziwym symbolem lata. Ciemne jagody kryją w sobie moc wartości odżywczych jak i witamin. Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że są one drogocenne dla naszego organizmu ale czy wiemy dokładnie co kryją w sobie ?

W tych o to owocach ukrytych jest sporo witamin i minerałów. Przede wszystkim są świeżą dawką witaminy C która jest niezbędna do rozwoju i regeneracji tkanek, utrzymuje dziąsła jak i kości w dobrej kondycji, wspomaga przyswajanie żelaza i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dodatkowo zawierają kwas askorbinowy i witaminy z grupy A, B oraz PP. Z kolei z minerałów odszukamy w ich składzie selen, cynk i miedź. Obecne w jagodach antocyjanidyny chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne jak i zwiększają ich elastyczność, zapobiegając tym samym przed niewydolnością żylną, zapaleniem żył głębokich a nawet groźnym dla życia zatorem. Warto dodać iż są one korzystne dla naszego mózgu. Borówki spowalniają jego starzenie się oraz wspomagając oczyszczanie tego narządu z toksycznych substancji.
Dobroczynnie wpływają na wzrok, a w niektórych schorzeniach takich jak jaskra zapobiegają jej pogłębianiu. Są one również drogocenne dla naszej wątroby dzięki łagodzeniu stanów zapalnych, chronią komórki wątroby (hepatocyty) przed uszkodzeniem. Zapobiegają infekcją układu moczowego jak i są przydatne w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego jak i przy biegunkach i zatruciach pokarmowych.

Jednak pamiętajmy, że często przyczyniają się one do alergii pokarmowych dlatego przy
rozszerzaniu diety naszych pociech powinniśmy wprowadzać je bardzo ostrożnie.

W sztuce kulinarnej są to owoc po które sięga wielu z nas, lubimy ich smak w wielu pysznych deserach.
Zapraszam na moje propozycje deserowe z wykorzystaniem borówek ...


Ciasto z rabarbarem i borówkami

Smaki lata - borówki
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
250 g margaryny
250 g borówek amerykańskich
800 g rabarbaru
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. następnie dodajemy po jednym żółtku. Margarynę roztapiamy, studzimy. Zimną margarynę wlewamy wolnym strumieniem stale miksując. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy oraz 2 łyżki gęstej śmietany.
Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na wierzch nakładamy obrany i pokrojony w plastry rabarbar oraz borówki. Następnie wykładamy porcjami pozostałą część ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180- stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy posypując cukrem pudrem.



Deser z borówkowym musem

Smaki lata - borówki
Składniki:
200 g malin
1 łyżka miodu
150 g borówek
3 łyżki jogurtu greckiego
4 biszkopty podłużne
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
Biszkopty kruszymy lub mielimy, przekładamy na dno pucharków lub kieliszków, z boku układamy część podłużnego biszkopcika by wystawał za pucharek.
Maliny przekładamy do miseczki, dodajemy miód i blendujemy. Przekładamy malinowy mus na biszkopty. Do drugiej miseczki przekładamy borówki, dodajemy jogurt grecki i blendujemy.
Przekładamy jogurtową warstwę na maliny. Schładzamy.
Dekorujemy miętą przed podaniem.



Smoothie truskawkowo borówkowy z siemieniem

Smaki lata - borówki
Składniki:
400 g truskawek
200 ml borówek
1 banan
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
Truskawki płuczemy, szypułkujemy, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na mus, przelewamy do pucharków lub pojemnika. Następnie obieramy banana, kroimy w plastry i przekładamy do malaksera - dodajemy borówki i jogurt - całość rozdrabniamy do uzyskania jednolitego musu.Powstały mus przekładamy na mus truskawkowy. Całość posypujemy zmielonym siemieniem i dekorujemy miętą

Mam nadzieję, że moje propozycje deserowe z użyciem borówek będą dla Ciebie pyszną inspiracją...

prymat