Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata - agrest czyli "owoc wróżek"

Lato to czas kiedy wszystko jest kolorowe, słońce nadaje słodyczy dojrzewającym owocom. To właśnie latem cieszymy się najsmaczniejszą porcją witamin, możemy dostrzec ją w domowym ogródku czy też na bazarach targowych i ulicznych straganach.

Agrest to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Krzewy sięgają od 0,5 do 1,5 m w zależności od rodzaju. Jest rośliną rodzimą dla Europy i zachodniej Azji. Znajdziemy ją w alpejskich zaroślach oraz lasach skalnych, a jeśli wybierzemy się w Himalaje, bądź na Półwysep Indyjski. W Europie to właśnie Brytyjczycy przejawiają szczególne uwielbienie. Do dziś znajdziemy na wyspach zagajniki agrestowe i żywopłoty stworzone z tych roślin. Popularność agrestu wzrosła w Europie  dopiero w XVIII w. Oprócz Brytyjczyków,  owoc ten cenią również Holendrzy, którzy to przyczynili się do stworzenia słodszych i większych odmian. Jagody krzewu mogą mieć zieloną, żółtą bądź czerwoną skórkę często pokrytą gruczołkowatymi włoskami. U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.

Agrest to okazały zbiór wartościowych minerałów i witamin. Znajdziemy w jego składzie witaminy z grupy A, B, C i PP oraz magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan, sód jak i błonnik. Tym samym przyczynia się do zwiększenia odporności oraz ogólnej wydolności fizycznej jak przeciwdziała bólom mięśni. Zawierają antyoksydanty, które z kolei niszczą wolne rodniki i nadają naszej skórze młody i zdrowy wygląd. Posiadane witaminy pozytywnie wpływają na metabolizm i przemianę materii przez co lubiany jest przez dietetyków. Owoce agrestu zawierają dużą ilość pektyny która pozytywnie wpływa na procesy trawienne i usuwa  z organizmu sole metali ciężkich oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL a podwyższają poziom dobrego HDL.Warto zaznaczyć, że jest on moczopędny więc usuwa kwas moczowy co oznacza że jest pomocny dla osób z artretyzmem.

Z ciekawostek agrest znany był jako owoce wróżek gdyż w staroangielskiej tradycji wierzono że właśnie w ich krzewach owe wróżki się chowały, a dodatkowo przywiązana gałązka krzewu do drzwi miała odprawić wszelakie nieszczęścia,
Swe zastosowanie agrest znalazł również w kosmetologi, jest on składnikiem kremów których celem jest redukowanie zmarszczek gdyż posiada on dużą ilość antyoksydantów.

W sztuce kulinarnej używany jest on do wszelakich przetworów. Zjadany jest jako świeży owoc prosto z krzaczka lub po wcześniejszej obróbce.


Tym samym zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem tego wartościowego owocu....

 


Kompot na zimę z czerwonego agrestu

Smaki lata - agrest czyli
Składniki:
około 1 kg czerwonego agrestu
około 700-750 ml wody
400 g cukru 


Sposób przygotowania: 

 Agrest płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do wyparzonych słoików do około 3/4 ich wysokości - owoce układamy dość ciasno.
Wodę zagotowujemy dodajemy do niej cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gorącą wodą z cukrem zalewamy owoce - zostawiamy około 2 cm do wysokości słoika, zakręcamy słoiki.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut,. wyciągamy i układamy do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowujemy w ciemnych chłodnych pomieszczaniach.




Budyń śmietankowy z musem agrestowym z malinami

Smaki lata - agrest czyli
Składniki:


Budyń
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu śmietankowego
2 łyżki cukru 

Mus owocowy:

200 - 250 g agrestu
200 g malin
2 łyżki cukru


Sposób przygotowania: 

Agrest płuczemy, obieramy i wkładamy do rondla, dodajemy cukier oraz maliny i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie blendujemy owoce i chwile odparowujemy. Przecieramy mus przez sito.
Budyń: do rondla wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę wraz z żółtkami i aromatem śmietankowym. Zawartość miski wlewamy na gotujące mleko i intensywnie mieszamy gotując na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu.
Budyń przelewamy do pucharków na wierzch nakładamy mus, podajemy z listkami mięty. 

 

Mam nadzieję, że i Wy przygotowujecie z agrestem pyszne desery i kilka słoiczków kompotów także zagości w Waszych spiżarkach z myślą o zimie ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak