" Słonecznik dla Walentego "
200 g mąki torotwej
100 g margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
olej do smarowania ciasta
mak do ozdabiania
2 łyżki cukru
3 dag drożdży świeżych.
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
Łączymy z mąką i miękką margaryną . Wyrabiamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po wyjęciu dzielimy ciasto na 9 kulek.
Z ośmiu z nich wałkujemy koła.
Smarujemy każdy delikatnie olejem i układamy jeden na drugim.
Nacinamy gwiazdziście w 8 miejscach.
Wywyjamy pojedynczo każdy kawałek na zewnątrz tak by ułozyć kształt kwiatu.
Z ostatniej kulki lekko spłaszczonej wycinamy serce ,odsypujemy makiem i kładziemy po środku kwiatu.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.