Słonecznik bogactwo natury

Opublikowano: 26.01.2015
Autor: mysza75
Słonecznik bogactwo natury
Nasiona słonecznika to bogate źródło białka, wysoka wartość odżywcza . Są cennym źródłem witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości. Mają właściwości przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Polecane są dla osób z anemią, z problemami z trądzikiem. Poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i przeciwdz

Nasiona słonecznika to bogate źródło białka, wysoka wartość odżywcza . Są cennym źródłem witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości. Mają właściwości przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Polecane są dla osób z anemią, z problemami z trądzikiem.

Poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i przeciwdziałają rozwojowi prostaty. Kiełki słonecznika wzmacniają zęby i kości, a także biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu. Dostarczają  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zaliczane do jednych z najzdrowszych produktów, zawierają więcej białka niż mięso. Mają dwa razy więcej żelaza niż rodzynki, które uważane są jedno z najbogatszych źródeł.

Są uważane za silny afrodyzjak, dlatego warto je dodawać do kolacji przygotowywanej na romantyczny wieczór z ukochanym. Polecam chrupać je zamiast chipsów, robić z niech pastę na chleb, uprażyć na patelni, dodawać do chleba i bułek podczas pieczenia, robić pesto na jego bazie. Używać, jako panierki do mięsa i ryb. Dodawać do jogurtu czy kefiru, albo do omleta. Najlepiej jest dodać garść słonecznika do każdego z głównych posiłków w ciągu dnia.
Ze słonecznika produkowany jest olej bardzo popularny w naszym kraju. Oleju tego nie powinniśmy używać do smażenia tylko wykorzystywać na zimno do sałatek, sosów. Podgrzany do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza zaczyna, bowiem dymić, a olej spalony, to olej bardzo niezdrowy.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno powinien być przechowywany w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Olej słonecznikowy polecany jest także w kuracjach oczyszczających organizm. Należy go ssać dwa razy dziennie. Kuracja olejem nie tylko leczy stany chorobowe, ale działa też profilaktycznie.

Polecany jest także do kasz, ziemniaków, surówek, sałatek majonezów domowych, sosów. Także w naszej kuchni możemy wykorzystać zarówno pestki słonecznika jak i olej tłoczony z niego. W zimowym jadłospisie powinien  królować codziennie.

Piekielna sałatka z fasolką i ziarnami

 

Słonecznik bogactwo natury

 

 

 

250 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
20 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1/4 kalafiora
15 dkg boczku wędzonego
3 łyżki prażone ziarna  słonecznika za warzywami suszonymi
sól
olej
bazylia świeża

Kalafior dziele na różyczki małe i gotuje aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Fasolkę obieram, myję, kroję na trzy części strąki. Gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni na odrobinie oleju, dodaję pomidorki koktajlowe i chwilę jeszcze smażę. Dodaję kalafior, fasolkę i ziarna piekło niebo. Całość mieszam.Posypuje bazylią

Słonecznikowa pasta z oliwkami

 

Słonecznik bogactwo natury

 

¾ szklanki ziaren słonecznika

2 łyżki oliwy z oliwek

½ szklanki oliwek zielonych

Pieprz Sól


Słonecznik zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Przecedzam i wsypuję do miski od blendera. Dodaję oliwki zielone bez pestek, pieprz, sól. Całość blenderuję na gładka masę. Soli dodawać ostrożnie ponieważ oliwki już są słone. Pasta jest gotowa można ją podawać z chlebkiem żytnim na zakwasie. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce. Na śniadanie jak znalazł.

 

Carpaccio z buraków pieczonych

 

Słonecznik bogactwo natury

 
2 kg buraków średnich

3 ząbki czosnku

2 łyżki słonecznika ziaren

Sól Pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki Bazyli suszonej


Buraki myję dokładnie, osuszam, odcinam korzonki. Zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Piekę w piekarniku temp 180 stopni przez 2 godziny. Proponuje piec buraki przy okazji pieczenia czegoś innego. Ja piekłam chleb w tym czasie. Po upieczeniu obieram ze skóry i kroję na plastry. Układam an talerzu i robię sos. Czosnek rozgniatam, dodaję oliwę, sok z cytryny, bazylię. Sól, pieprz. Całość mieszam i polewam buraki sosem. Słonecznik prażę na patelni i też dodaję, posypuję szczypiorkiem.

Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym

 

Słonecznik bogactwo natury

 

 40 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
165 g mąki żytniej razowej  typ 2000
3 łyżki zakwasu aktywnego
2 dag drożdży świeżych
90 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
130 g pesto bazyliowe

pesto pomidorowe:
1 słoik suszonych pomidorów
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera parmezan tarty

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach 25 cm na 50 cm.
Ciasto w połowie smaruję pesto bazyliowym w połowie pomidorowym. Zwijam w rulon. Wstawiam do keksówki. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy, spryskuję zimną wodą, nakrywam ściereczką i zostawiam do ostygnięcia na kratce.
Pesto:

Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser  i miksuję blenderem.

Figowa sałatka z ziarnami

 

Słonecznik bogactwo natury

 

 100 g szpinaku baby
2 figi świeże
10 gron winogrono ciemne
6 pomidorów suszonych
100 g ser camembert z ziołami
1nektarynka
2 łyżki Prażone ziarna słonecznika ostre
3 łyżki sosu vinaigrette
olej


Szpinak myje i osuszam, układam na talerzu.Dodaję pokrojone na cząstki figi oraz grona winogron wcześniej umyte. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję. Brzoskwinię dzielę na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Wykładam na ręcznik papierowy. Dodaję do sałatki razem z pokrojonym camembertem. Posypuję ziarnami i polewam sosem vinaigrette.

Nuggetsy słonecznikowe z cukinią

 

Słonecznik bogactwo natury

 

 1 cukinia

1 pierś z kurczaka

5 łyżek słonecznika

5 łyżek bułki tartej

10 oliwek zielonych

1 garść rukoli

1 jajko

1 papryczka chili

Czosnek granulowany

Sól Pieprz

Papryka czerwona

olej


Pierś z kurczaka kroję na kawałki. Panierkę robię z nasion słonecznika zblenderowanych, bułki tartej, dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę czerwoną. Każdy kawałek obtaczam w jajku, potem w panierce i smażę na rozgrzanym oleju.Cukinię kroję w cienkie plastry, solę pieprzę i smażę na patelni grillowej. Zwijam w rulon. Nuggetsy podaję na rukoli, dodaję oliwki, papryczkę chili. Można podawać z sosami różnymi.

Sałatka oliwkowy raj ze słonecznikiem

 

Słonecznik bogactwo natury

6 liści Salaty masłowej

½ papryki żółtej

15 oliwek zielonych

15 oliwek czarnych

1 cebula czerwona

½ opakowania fety

2 łyżki słonecznika

5 pomidorków koktajlowych

½ papryczki chili żółtej

2 łyżki sosu vinaigrette


Sałatę myję, osuszam i strzepię na talerzu. Paprykę kroję w cienkie paski i dodaję do sałaty. Cebulę czerwoną obieram i kroję w piórka. Pomidorki przekrawam na pół. Ser feta kroję w kostkę. Dodaję razem z Oliwkami zielonymi i czarnym. Papryczkę chili kroję w cienkie paski i też dojadę. Sałatkę posypuję ziarnami słonecznika. Polewam sosem vinaigrette.

 

prymat