Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości ach te słodkości.

Ciasta z masami,serniki czy makowce są u mnie na jedno zawołanie: Kochanie upiec coś ! Wtedy wiem, że żadna wymówka nie pomoże i piec trzeba. Ja to lubię więc problemu nie ma.

Dzisiaj zaproponuję Wam proste ciasto z masą serową i galaretką. Trochę je zmieniłam jak zwykle ale smak pozostał ten sam.

A więc ciasto to:

     Serowe kostki  z galaretką .

 

        Słodkości ach te słodkości.

 

 Potrzebujemy takich składników jak:
 

                                   Ciasto:

200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajek
260 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g mąki ziemniaczanej


                                         Masa serowa:

450 g sera trzykrotnie mielonego

250 g miękkiego masła lub margaryny

200 g cukru pudru


                              Dodatkowo potrzebujemy:

1 galaretkę o dowolnym smaku

wiórka startej czekolady deserowej

bułkę tartą Prymat do posypania formy i tłuszcz do jej posmarowania.

                                 


                             Sposób wykonania:


Masło miksujemy z cukrem pudrem.

Kolejno dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.


       Słodkości ach te słodkości.

Pod koniec dosypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


       Słodkości ach te słodkości.

Formę 25x 30 cm wykładamy folią aluminiową .

Smarujemy ją tłuszczem, a następnie posypujemy bułką tartą Prymat.

     Słodkości ach te słodkości.

Przekładamy ciasto do formy.

    

     Słodkości ach te słodkości.

   

Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 20- 25 minut. 


 

     Słodkości ach te słodkości.

Studzimy.


Masa serowa;

Masło lub margarynę miksujemy z cukrem pudrem.

Dodajemy po łyżce sera i łączymy na jednolitą mase.


   Słodkości ach te słodkości.



Gotową mase wykładamy na ciasto.

Z folii jak widzicie  podniosłam brzegi formy by masa, a następnie galaretka mogła utrzymać forme.


     Słodkości ach te słodkości.


Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w takiej samej ilości jaka jest podana na opakowaniu. Możemy użyć dowolnego smaku takiego jak lubimy.


Już tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.

       Słodkości ach te słodkości.


Całość posypujemy wiórkami startej czekolady i chłodzimy około 4 godzin.

Ja lubię takie ciasta robić wieczorem by było na dzień następny.

Wtedy wiem, że masa dobrze zastygnie.

Gotowe ciasto kroimy w równe kwadraty.

 


                         Słodkości ach te słodkości.


                  Słodkości ach te słodkości.

   

 

 

 Słodkości ach te słodkości.

                                    Smacznego.



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak