Słodkie śniadania w domu i na wynos

Opublikowano: 17.09.2014
Autor: IwonaDD
Słodkie śniadania w domu i na wynos
Jesień w moim domu sprzyja wypiekom, dziś zapraszam na słodkie śniadania, idealne również do pracy czy szkoły .

    Słodkie śniadania w domu i na wynos Od zawsze wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, mówi się, że powinno być wręcz królewskie. Ze śniadaniem jednak bywa tak, że często je omijamy, zapominamy, pozbawiając organizm porannej dawki energii. Osobiście nie umiem funkcjonować bez śniadania, a ściślej mówiąc słodkiego śniadania. Jajecznice, omlety, pyszne kanapki nie podchodzą mi o 6 rano, jestem zbyt leniwa, zaspana, marzę tylko o kawie i słodkiej bułeczce. Zazwyczaj przygotowuje je dzień wcześniej, rano tylko wrzucam na kilka minut do piekarnika by je odświeżyć i pyszne domowe śniadanie gotowe! Słodkie bułeczki, rogaliki, brioszki doskonale sprawdzają się jako prowiant do szkoły, zwłaszcza dla małych dzieci. Zauważyłam, że moja córka, chętniej zjada w przedszkolu słodkie bułki niż wytrawne kanapki, te drugie zazwyczaj znajduje przyniesione spowrotem do domu. Najbardziej bawi mnie ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu) widok mojej córki zajadającej rogalika, zaczynając od wyjadania nadzienia, a następnie tekst typu „ dobre, co nie ?”; Porannymi kaloriami szczególnie się nie przejmuje, wiem, że podczac codziennych obowiązków na pewno je spalę, o resztę pełnowartościowych posiłków dbam później. Słodkie śniadania są pyszne, dodają energii na cały dzień, a do tego kalorie te są prawie, że od razu spalane! Nie wiem czy są wśród Was zwolennicy słodkich wypieków śniadaniowych, mimo to pragnę Was zaprosić na brioszki, rogaliki i drożdżówki! Doskonale smakują nie tylko w domu, można je zabrać również ze sobą do szkoły czy pracy!

Brioszki śniadaniowe ( video)

 

 

Słodkie śniadania w domu i na wynos 

Słodkie śniadania w domu i na wynos

 

 

Francuskie rogaliki

Słodkie śniadania w domu i na wynos

Słodkie śniadania w domu i na wynos

 Składniki : 600 g mąka, 300 g masło, 20 g drożdże, 3 szt jajka, 1 szt żółtko jaja,5 g sól,150 ml woda letnia, 100 ml mleko, opcjonalnie dżem,75 g cukier;

Słodkie śniadania w domu i na wynos

Wieczorem..

1. Zimne masła (250g) wyrobić (połączyć) z 100 g mąki, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.

2.Drożdze rozpiścić w letniej wodzie.Dodać do 500 g mąki. Zacząć wyrabianie.Po 10 minutach dodać kolejno resztę masła (50g), cukier, sól i całe 3 jajka ( stopniowo - po jednym). Proces wyrabiania pownien trwać około 30 minut. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i również zostawić w lodówce na całą noc.

Następnego dnia..

3.Ciasto drożdżowe i masło z mąką, które schowane było w lodówce rozwałkować. Na ciasto drożdzowe położyć rozwałkowane masło. Złożyć brzegi do środka i rozwałkować po lini łączącej zwinięte brzegi. Następnie znów złożyć i odłożyć na pół godziny do lodówki. Po pół godziny znów rozwałkować w kierunku łaczenia ciasta ( uwaga rozwałkowujemy tylko w tym kierunku,a nie na boki), złożyć i do lodówki. Takie rozwałkowywanie i składanie ciasta powinno zrobić się trzy razy.

4.Przy czwartym rozwałkowywaniu, wykroić romby z ciasta, które następnie przekroić na pół tak by powstały trójkąty.

5.Każdy trójkąt zwijać zaczynając od podstawy w rulonik i formować rogaliki aż do wykończenia ciasta

6.Uformowane croissanty zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.

7.Tuż przed włożeniem ich do piekarnika posmarować ich rozbitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec około 15-20 minut ( do zarumienienia rogalików); 8.Można je nadziać dzemem za pomocą szprycy cukierniczej tuż po upieczeniu lub jeśli lubicie czekoladowe podczas zwijania rogalików włożyć kawałki ulubionej czekolady.

Drożdżówki z serkiem i rodzynkami

Słodkie śniadania w domu i na wynos

Ciasto: 300 g mąki pszennej, 10 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 1 jajko, 30 g masła , 125 ml mleka,szczypta soli Nadzienie: 200 g serka Philadelphia, 30 g rodzynki,3 łyżki cukru pudru,1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do posmarowania: roztrzepane jajko 

1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru,mąki i ciepłego mleka, odstawić do „ruszenia” na kilka minut.

2. Mąkę wymieszanć z zaczynem drożdżowym,powoli zaczynać wyrabianie,wlewając resztę mleka, następnie dodać jajko,cukier, szczypte soli, a na samym końcu rozpuszczone i ostudzone masło.Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości, przykrywając ściereczką;

3.Nadzienie serowe: żółtko utrzeć z cukrami, następnie połaczyć z serkiem i mąką ziemniaczaną, na samym końcu dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki;.

4.Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części,z każdego kawałka formować okrągłe bułeczki, ułożyć od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem szklanki i napełnić je nadzieniem z serka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

5.Wstawić drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.15-20 minut (do zrumienienia).

 

                Zapraszam również do wypróbowania włoskiego śniadaniowego specjału Maritozzi, o których pisałam szerzej we wpisie tutaj.

Słodkie śniadania w domu i na wynos

 

Smacznego poranka!

Iwona

prymat