Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maritozzi Quaresimali Romani

Widok bułeczek wypełnionych bitą śmietaną w każdym barze we włoskim regione Lacjum dziś nikogo nie dziwi, to śniadanie mające długą historię. Kiedyś postny rarytas, dziś codzienność z długą tradycją...
    Inwencja ludzka w omijaniu przeszkód nigdy nie przestaje mnie zadziwiać. Wystarczy przenieść się do Sredniowiecza, okres Wielkiego Postu, Rzym/Lacjum, centrum życia religijnego i kulturalnego! Okres pokuty trwa całe 40 dni, wiele wyrzeczeń, wiele poświęceń, a do tego ścisły post w dosłownym jego znaczeniu, spożycie deserów w tym czasie równa się smażeniu w piekle. Inteligencja ludzka w poszukiwaniu choć chwili przyjemności w tym mizernym życiu, jednak omija tę przeszkodę, a sławę zdobywają Maritozzi Quaresimali, to jeszcze nie deser, lecz coś więcej niż suchy chleb, słodki chlebek z bitą śmietaną, który pozwoli cieszyć się życiem, a dusza uchowa się od grzechu; Robiony na wodzie nie na mleku, z odrobiną miodu i masła, szczyptą słodyczy, która pozwoli zachować post!
 
Maritozzi Quaresimali Romani
Maritozzi - słodkie bułeczki były już wcześniej znane, przyszły mąż/pan młody (z wł. marito- skąd potem nazwa Maritozzi) w każdy pierwszy piątek miesiąca obdarowywał swoją wybrankę taką bułeczką, ale to dodatek bitej śmietany podczas Wielkiego Postu, rozsławił je tak, że zaczęto nazyć je „Quaresimali”(od łac. czterdziestodniowy), a bułeczki pojawiły się w tradycji jako śniadanie;

Wiem w XXI wieku historia ta brzmi trochę śmiesznie, trochę dziwnie, trochę jak  nie z tej epoki, jak legenda podawana z pokolenia na pokolenie. Dziś kościół, aspekty religijne i post wyglądają zupełnie inaczej. Nikt nie obawia się siegnąć po ulubiony deser z obawy o los swojej duszy, a ewentualna wstrzemięźliwość dotyczy najczęściej środyi  piątku oraz mięs. W pozostałe dni nic ogólnie się nie zmienia, wyłaczając oczywiście indywidualne postanowienia z tego ogólnego stwierdzenia;
Tak więc i ja z początkiem Wielkiego Postu postanowiłam zrobić Maritozzi Quaresimali, zatrzymać na chwilę czas i zastanowić się nad wieloma rzeczami; Zapraszam..
Maritozzi Quaresimali Romani 
Szczegółowy przepis KPK znajdziecie tutaj, a tymczasem wszystkiego dobrego i spokojnego okresu przygotowań do Wielkiej Nocy!
Z pozdrowieniami

 

Iwona
caralajna 09.03.2014 15:12
ciekawe bułeczki, do tego z bitą śmietaną którą uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak