Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie racuszki

Drożdżowe racuchy z jabłkami czy bez oto jest pytanie?

 

 

        Słodkie racuszki

 

Ciasto na racuchy przygotowujemy szybko ,smażymy troszkę wolniej ale zjadamy gotowe znów szybko.

U mnie zrobiłam podwójna porcje by dla każdego wystarczyło.

 

SKŁADNIKI:

 1 kostka świeżych drożdży

4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

6 jajek

3 łyżki margaryny

 cukier puder do posypania

dżem dla dosłodzenia sobie i tak słodkich racuchów

 

 

Drożdże wkruszam do połowy ciepłego mleka, odstawiam na chwile .

Do miski wsypuję reszte składników i dolewam roztopioną margarynę już przestudzoną .

Wlewam podrośnięty rozczyn i mieszam albo ręcznie łyżką albo miksuję .

Odstawiam na 15 minut.

Wtedy drożdże zaczynają znów pracować i ciasto rośnie.

 

Gdy dodaję jabłka to wówczas obieram je i kroję w drobną kosteczkę .

Dorzucam do ciasta pod koniec wyrabiania.

Smażę racuchy nakładając łyżką na rozgrzany olej.

Stawiam patelnię na średnim palniku tak by racuchy szybko się nieprzypalały, a nabrały złotego koloru i grubości.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

 

Moje dzieci dodatkowo dodają sobie dżem , zazwyczaj swojski z cukinii lub gruszkowy.

Pycha...

 

Słodkie racuszki

 

Polecam....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak