Ciasto na racuchy przygotowujemy szybko ,smażymy troszkę wolniej ale zjadamy gotowe znów szybko.
U mnie zrobiłam podwójna porcje by dla każdego wystarczyło.
SKŁADNIKI:
1 kostka świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
6 jajek
3 łyżki margaryny
cukier puder do posypania
dżem dla dosłodzenia sobie i tak słodkich racuchów
Drożdże wkruszam do połowy ciepłego mleka, odstawiam na chwile .
Do miski wsypuję reszte składników i dolewam roztopioną margarynę już przestudzoną .
Wlewam podrośnięty rozczyn i mieszam albo ręcznie łyżką albo miksuję .
Odstawiam na 15 minut.
Wtedy drożdże zaczynają znów pracować i ciasto rośnie.
Gdy dodaję jabłka to wówczas obieram je i kroję w drobną kosteczkę .
Dorzucam do ciasta pod koniec wyrabiania.
Smażę racuchy nakładając łyżką na rozgrzany olej.
Stawiam patelnię na średnim palniku tak by racuchy szybko się nieprzypalały, a nabrały złotego koloru i grubości.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Moje dzieci dodatkowo dodają sobie dżem , zazwyczaj swojski z cukinii lub gruszkowy.
Pycha...
Polecam....