Słodki makowiec
Słodki makowiec
Biszkopt,
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru,
3 łyżki mąki,
1 szklanka maku suchego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa:
3 łyżki cukru do masy,
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
1 kostka margaryny,
DODATKOWO:,
marmolada różana,
POLEWA:,
2 łyżki śmietany ,
2 łyżki kakao,
2 łyżki cukru
Biszkopt;
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Kolejno dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając.
Wylewamy do średniej blaszki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Wystudzone ciasto, gdy wyrośnie nam duże przekrawamy na 3 części, gdy nam nie wyjdzie musimy upiec kolejne ciasto i wykorzystać jeden blat z drugiego ciasta.
Krem - masa:
Budyń gotujemy w 2 szklankach posłodzonego mleka. Studzimy.
Miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu.
Jeden blat ciasta smarujemy cienką warstwą marmolady i połową kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy go także cienką warstwą marmolady i resztą kremu.
Przykrywamy trzecim blatem.
Dociskmy lekko .
Ze śmietany, cukru i kakao podgrzewając robimy polewę .
Wylewamy ją na ciasto.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Ciasto możemy zrobic na zbliżajace się święta. Wierzch ozbobić płatkami migdałowymi lub orzechami.
Smacznego.!!