Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki makowiec

Ciasto bardzo delikatne. Masa wprost rozpływa się w ustach. Polecam zrobić i się przekonać.

                                         Słodki makowiec

            Słodki makowiec


Biszkopt,
    5 jajek
    3/4
szklanki  cukru pudru,
    3 łyżki mąki,
    1
szklanka maku suchego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa:

    3 łyżki cukru  do masy,
    1 budyń waniliowy,
    2 szklanki mleka,
    1 kostka margaryny,


    DODATKOWO:,
    marmolada różana,

    POLEWA:,
    2 łyżki śmietany ,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki cukru

 


Biszkopt;
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Kolejno dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając.
Wylewamy do średniej blaszki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Wystudzone ciasto, gdy wyrośnie nam duże przekrawamy na 3 części, gdy nam nie wyjdzie musimy upiec kolejne ciasto i wykorzystać jeden blat z drugiego ciasta.

Krem - masa:
Budyń gotujemy w 2 szklankach posłodzonego mleka. Studzimy.
Miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu.

Jeden blat ciasta smarujemy cienką warstwą marmolady i połową kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy go także cienką warstwą marmolady i resztą kremu.
Przykrywamy trzecim blatem.
Dociskmy lekko .

Ze śmietany, cukru i kakao podgrzewając robimy polewę .
Wylewamy ją na ciasto.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

 

      Słodki makowiec 

Ciasto możemy zrobic na zbliżajace się święta. Wierzch ozbobić płatkami migdałowymi lub orzechami.

 

Smacznego.!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak