Składniki na ciasto:
- 1.5-2 szklanki mąki
- 15 g drożdży
- 4 czubate łyżeczki cukru
- szczypta soli
- jajko
- duża łyżka miękkiego masła
- łyżka oleju
- 120 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 350ml mleka
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 słoika gruszek w zalewie
- ok 10 truskawek
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (350ml). Studzimy.
W mleku rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy ponad połowę mąki, sól, cukier, dodajemy masło, olej, wbijamy jajko i wlewamy rozczyn. Zagniatamy ciasto, stopniowo dodając resztę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponad godzinę.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy je palcami.
Układamy budyń i pokrojone w paski gruszki z zalewy.
Nagrzewamy piekarnik do 180st.
Kroimy truskawki w plasterki.
Wkładamy pizzę. Po około 20-25 minutach uchylamy piekarnik i układamy na pizzy truskawki. Pieczemy jeszcze z 10 minut.
Podajemy z sosem czekoladowym.
Smacznego :)