Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki suszone- zdrowa przekąska

Latem uwielbiamy zajadać się świeżymi śliwkami. Można je zamrażać i cieszyć się ich smakiem także zimą. Warto jednak spróbować suszonych śliwek, które posiadają więcej dobroczynnych właściwości niż śliwki surowe. Ponadto zaspokajają apetyt na słodkości. Śliwki uprawiano już w czasach starożytnych. Obecnie uprawiane są na całym świecie, najwięcej w Azji, Europie i Ameryce Północnej.  W Polsce największe uprawy znajdują się  w okolicach Nowego Sącza i Łą

Latem uwielbiamy zajadać się świeżymi śliwkami. Można je zamrażać i cieszyć się ich smakiem także zimą. Warto jednak spróbować suszonych śliwek, które posiadają więcej dobroczynnych właściwości niż śliwki surowe. Ponadto zaspokajają apetyt na słodkości.

Śliwki uprawiano już w czasach starożytnych. Obecnie uprawiane są na całym świecie, najwięcej w Azji, Europie i Ameryce Północnej.  W Polsce największe uprawy znajdują się  w okolicach Nowego Sącza i Łącka. Z kolei największym „producentem” śliwek suszonych  jest Kalifornia w Stanach Zjednoczonych.

Śliwki przeznaczone do suszenia są zbierane mechanicznie, następnie myte i pakowane do specjalnych pojemników. Podczas suszenia poddawane są działaniu gorącego powietrza, aż do momentu uzyskania odpowiedniej wilgotności. Śliwki te powinny zawierać około 20 % wody.

Śliwki suszone pod wieloma względami są bardziej wartościowe niż śliwki surowe. Posiadają bowiem 5 razy więcej witaminy A i błonnika pokarmowego. Są też jednak bardzie kaloryczne.

Śliwki suszone- zdrowa przekąska

Zawarty w śliwkach błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Suszone śliwki są świetnym „lekarstwem” na zaparcia, gdyż regulują pracę przewodu pokarmowego i posiadają właściwości przeczyszczające. Śliwki zawierają także najwięcej antyoksydantów- opóźniających procesy starzenia, spośród wszystkich innych owoców.  Ponadto są bogate w dużą zawartość witaminy K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne.  Śliwki obfitują w beta-karoten, potas, żelazo, magnez oraz kwas foliowy, dlatego powinny je spożywać kobiety w ciąży.

Suszone śliwki są polecane także osobom dbającym o linię. Dają szybkie uczucie sytości i są lepszą przekąską dla łakomczuchów niż słodycze.

Śliwki warto spożywać codziennie, jako przekąskę lub składnik dań. Zalecane jest dodawanie ich do ciężkostrawnych potraw, by zneutralizować nadmiar kwasów żołądkowych. Świetnie komponują się też z musli czy jogurtem.  Mimo swej kaloryczności warto włączyć je  do swojej diety, zapewniając sobie moc witamin oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

 Poniżej przepis na elegancki obiad - schab faszerowany suszonymi śliwkami.

Śliwki suszone- zdrowa przekąska

Składniki:

1 kg schabu
100 g suszonych śliwek

marynata:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Schab umyć, osuszyć i naciąć na całej długości, tworząc miejsce na farsz. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, natrzeć nią mięso i włożyć do lodówki na całą noc. 
2. Mięso lekko odsączyć z marynaty. Nacięty schab faszerować suszonymi śliwkami, aż mięso będzie całkowicie napełnione. Na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, lekko obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni, przed końcem pieczenia, przeciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut. Schab podawać pokrojony w plastry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak