Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czy warto jeść pieczarki ?

Pieczarki  to grzyby powszechnie lubiane i często wykorzystywane w kuchni. Są łatwo dostępne w sprzedaży i  o wiele tańsze niż grzyby leśne. Swoimi wartościami odżywczymi mogą konkurować z wieloma warzywami, a nawet mięsem! Podczas zakupów należy wybierać grzyby jasne, bez plam i otwartych kapeluszy.  Pieczarki są  bezcennym produktem spożywczym. Zawierają tłuszcze w tym głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią organizm przed miażdżycą. Węglowoda

Pieczarki  to grzyby powszechnie lubiane i często wykorzystywane w kuchni. Są łatwo dostępne w sprzedaży i  o wiele tańsze niż grzyby leśne. Swoimi wartościami odżywczymi mogą konkurować z wieloma warzywami, a nawet mięsem! Podczas zakupów należy wybierać grzyby jasne, bez plam i otwartych kapeluszy. 

Pieczarki są  bezcennym produktem spożywczym. Zawierają tłuszcze w tym głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią organizm przed miażdżycą. Węglowodany zawarte w pieczarkach dają poczucie sytości i są dobrze przyswajane przez organizm. Jednak pieczarki posiadają najwięcej białka.  Są więc one dobrym zamiennikiem dania mięsnego.

Czy warto jeść pieczarki ?

Dodatkowo pieczarki zawierają wiele witamin: A,E,B i D oraz soli mineralnych: fosfor, potas, żelazo, miedź, selen.  Według badań pieczarki wykazują właściwości antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty czy piersi. Zmniejszają także poziom cholesterolu, wpływając prawidłowo na układ sercowy człowieka i obniżają ciśnienie krwi. Grzyby te wzmacniają odporność poprzez dużą zawartość selenu. Pieczarki składają się z 80 % wody, zawierają dużo błonnika pokarmowego, szybko dają uczucie sytości i są niskokaloryczne.  Są jednak ciężkostrawne, toteż nie polecane osobom z problemami żołądkowymi. 

Pieczarki można spożywać na surowo pokrojone w plasterki. Można je dusić, smażyć, gotować. Mogą stanowić danie główne np. zupa pieczarkowa, pieczarki faszerowane lub być składnikiem farszu np. do krokietów, pierogów czy uszek.   Świetnie komponują się z omletami i jajecznicą.  Mogą stanowić składnik zapiekanek czy sosów lub dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Warto częściej jadać pieczarki i tworzyć wspaniałe dania, dostarczając sobie tym samym mnóstwo białka i witamin.

Pieczarki faszerowane

Czy warto jeść pieczarki ?

Składniki:

12 większych pieczarek
20 dag boczku wędzonego
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
olej
2 łyżki śmietany 12 %
kawałek startego żółtego sera


Przygotowanie:
1. Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Kapelusze odłożyć. Boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć bez dodatku tłuszczu. Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Ogonki pieczarek drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na łyżce tłuszczu.
2. Po ostudzeniu brokuł rozgnieść widelcem i połączyć z boczkiem i pieczarkami. Całość chwilę smażyć razem, następnie przyprawić i dodać dwie łyżki śmietany. Gotować 3 minuty. Kapelusze napełniać farszem, wierzch posypać startym serem żółtym. Grzyby zapiekać w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podawać jako przystawkę lub z ryżem jako danie obiadowe.

Sos pieczarkowy

Czy warto jeść pieczarki ?

Składniki:

30-40 dag pieczarek
margaryna lub olej
1 cebula
przyprawa warzywna np. kucharek- 1 łyżeczka
kostka grzybowa
2 łyżki mąki pszennej
150 g śmietany 12 %

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plasterki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pieczarki, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Gdy woda odparuje, dodać około szklanki wody, 1 łyżeczkę przyprawy warzywnej oraz kostkę grzybową. Całość gotować 10-15 minut. Następnie śmietanę wymieszać z mąką i około 0,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

 

Grzanki z pieczarkami

Czy warto jeść pieczarki ?

Składniki:

kilka kromek weka, chleba lub pokrojonej w plastry bułki
30-40 dag pieczarek
sól, pieprz
1 jajko
10 dag masła
1 mała cebula
kilka łyżek śmietany
starty żółty ser
olej


Przygotowanie:
Pieczarki umyć, cienko poszatkować i obrumienić na oleju. Przyprawić je solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Po usmażeniu przestudzić. Następnie do pieczarek wbić jajko i dodać kilka łyżek śmietany. Masa jednak powinna być gęsta. Kromki posmarować cienko masłem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładać masę pieczarkowo -śmietanową. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do czasu, aż ser się zarumieni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak