Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakao-boski napój

Kakao jest znane i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych.  Spożywane jest w różnych formach- jako napój, składnik deserów lub  w czekoladzie. Zachęcam do zapoznania się bliżej z informacjami na jego temat. Kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli wiecznie zielonego drzewa, które rośnie i daje owoce przez cały rok. Jego liście są podłużne i mają jajowaty kształt, drobne kwiaty są barwy różowej, a owoce kształtem przypominają ogórki i w swoim miąższu zawierają na

Kakao jest znane i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych.  Spożywane jest w różnych formach- jako napój, składnik deserów lub  w czekoladzie. Zachęcam do zapoznania się bliżej z informacjami na jego temat.

Kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli wiecznie zielonego drzewa, które rośnie i daje owoce przez cały rok. Jego liście są podłużne i mają jajowaty kształt, drobne kwiaty są barwy różowej, a owoce kształtem przypominają ogórki i w swoim miąższu zawierają nasiona- czyli ziarna kakao.  Kakaowiec uprawiany był już w czasach starożytnych Azteków. W Europie popularność zyskał dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który ze swoich podróży przywiózł nasiona kakaowca.  Do Polski ziarno to przywędrowało późno- dopiero w XVIII wieku, lecz cieszyło się dużym uznaniem, toteż zostało nazwane boskim napojem.

Sproszkowane kakao otrzymuje się podczas procesu, który polega na poddaniu fermentacji owoców kakaowca, w wyniku czego zachodzi w ziarnie wiele zmian. Miąższ ulega rozkładowi, a ziarna zyskują aromat i barwę. Kolejny etap polega na suszeniu i dojrzewaniu ziaren. Jeśli chce się uzyskać kakao w proszku musi być poddane dodatkowo prażeniu, odtłuszczeniu i zmieleniu. Proces ten jest długotrwały i wieloetapowy, ale jego efekty w postaci pysznego kakao są zadowalające :)

Kakao-boski napój

Kakao jest cenione nie tylko przez jego smakoszy, ale także przez osoby dbające o zdrowie. Kakao jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem witamin A,B,C,E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, magnez, chrom, czy potas. Wysoka zawartość magnezu wpływa na pracę serca, pomaga w skupieniu koncentracji i łagodzi skutki stresu.  Ma działanie antydepresyjne, gdyż wyzwala w organizmie hormon szczęścia, wprowadzający dobry humor. Dodatkowo kakao zawiera dużą ilość antyoksydantów i przeciwutleniaczy, a wyniki badań wykazują, iż kakao może chronić przed rakiem jelita grubego.  

Kakao często kojarzy nam się z czekoladą.  Co prawda powstaje ona z ziaren kakaowca, jednak w czasie jej produkcji ziarna tracą swoje zdrowotne wartości.  Obróbka pozbawia ziarna wielu witamin i minerałów, których w gotowej tabliczce czekolady jest bardzo mało. Więcej wartości odżywczych posiada gorzka czekolada, im ciemniejsza tym zdrowsza, gdyż zawiera więcej kakao.

Warto wprowadzić kakao do swojej diety, nie tylko w formie napoju czy dodatku do deserów.  Można spożywać je na „surowo” dodając proszek do płatków, jogurtu czy koktajli.  Surowe kakao jest łatwiej przyswajalne przez organizm, toteż można cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale i zdrowotnymi właściwościami.

Czarna babka- ambasador

Kakao-boski napój

Składniki:

3 jajka
1,5 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/ 2szklanki mleka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki margaryny do wysmarowania foremki
3 łyżki bułki tartej
posypka cukrowa lub wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozgrzać na bardzo małym ogniu, następnie dodać kakao i wymieszać. Z masy odlać około pół szklanki (będzie potrzebna do końcowego ozdobienia babki). Do wymieszanej wcześniej masy wsypać mąkę z proszkiem i dodać jajka. Dobrze wymieszać i wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca ciasto jeszcze ciepłe oblać odlaną wcześniej polewą. Obsypać po górze posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi.

Domowe wafle

Kakao-boski napój

Składniki:

5 kwadratowych wafli
250 g margaryny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao


Lukier:
1/ 4 szklanki cukru
1/ 4 szklanki wody

Przygotowanie:
1. Margarynę utrzeć wraz z jedną łyżką cukru pudru. W tym samym czasie przygotować lukier: cukier i wodę gotować na małym ogniu przez 10 minut. Do utartej masy skrapiać gotowy lukier i ponownie ucierać. Na koniec dodać 2 łyżki kakao i połączyć z masą.
2. Wafle smarować masą. Następnie lekko je docisnąć, obciążając je np. książką, przez około 1 godzinę.

 

bietka 01.02.2016 10:05
bardzo lubię kakao :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak