Skubaniec

Opublikowano: 18.02.2014
Skubaniec
Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Nasz blog http://aniolywkuchni.blogspot.com/

Składniki:

ciasto

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 margaryna 
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka kakao 


beza

  • 5 białek 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • szczypta soli 


Wszystkie składniki ubić

dodatkowo

  • 1 kg jabłek startych na tarce 
  • cynamon 


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść.Składniki na bezę tj białka i cukier 3/4 szklanki ubić. Podzielić na 3 części ciasto, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.

Skubaniec 

prymat