Skubaniec
Składniki:
ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
beza
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki ubić
dodatkowo
- 1 kg jabłek startych na tarce
- cynamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść.Składniki na bezę tj białka i cukier 3/4 szklanki ubić. Podzielić na 3 części ciasto, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.