Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec

Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Nasz blog http://aniolywkuchni.blogspot.com/

Składniki:

ciasto

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 margaryna 
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka kakao 


beza

  • 5 białek 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • szczypta soli 


Wszystkie składniki ubić

dodatkowo

  • 1 kg jabłek startych na tarce 
  • cynamon 


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść.Składniki na bezę tj białka i cukier 3/4 szklanki ubić. Podzielić na 3 części ciasto, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.

Skubaniec 

Anioły w kuchni 19.02.2014 20:53
ups faktycznie wkradł sie blad...juz poprawiony...przepraszamy:)
Rysia 18.02.2014 20:53
Anioły chciały uraczyć wszystkich Doradców.Smaczne ciasto,też je piekę.
krystyna330 18.02.2014 08:34
w składnikach jest błąd 12 kg mąki? to raczej nie możliwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak