Składniki:
- 15 skrzydełek
- 1/2 szklanki oleju
- łyżka majeranku suszonego
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
Skrzydełka myjemy w wodzie, osuszamy.
Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Skrzydełka układamy w dużej misce, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy w niej.
Odstawiamy na noc do lodówki, co parę godzin mieszając, by marynata pokryła całe mięsko.
Skrzydełka układamy na dużej blaszce do pieczenia i pieczemy około 1 godz (190st).
* Ja polałam je przed pieczeniem jeszcze odrobiną syropu klonowego.
Podałam je z ziemniakami podduszonymi z cebulką, a do tego sałata z ogródka :-)
Smacznego!