Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka pikantne z syropem klonowym

Skrzydełka naprawdę wychodzą niesamowite. Pikantne, pokryte złotą, lekko słodką glazurą, z mięciutką skórką (za sprawą tak długiego moczenia się w marynacie z olejem). A jaki zapach! Ach, zwariować można! Nie pozostaniecie wobec nich obojętnymi, jestem tego pewna :-)

Skrzydełka pikantne z syropem klonowym


Składniki:

  • 15 skrzydełek
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka majeranku suszonego
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire

 

Skrzydełka myjemy w wodzie, osuszamy.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Skrzydełka układamy w dużej misce, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy w niej.

Odstawiamy na noc do lodówki, co parę godzin mieszając, by marynata pokryła całe mięsko.

 

Skrzydełka układamy na dużej blaszce do pieczenia i pieczemy około 1 godz (190st).

* Ja polałam je przed pieczeniem jeszcze odrobiną syropu klonowego.

 

Podałam je z ziemniakami podduszonymi z cebulką, a do tego sałata z ogródka :-)

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak