Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa tarta z grzybami

Tarty od czasu do czasu warto zaprosić na swój stół. Z owocami czy warzywami zawsze zaskakuje smakiem i wszystkim smakuje.

Serowa tarta z grzybami

               Serowa tarta z grzybami

 

    CIASTO,
    250 g mąki pszennej,
    250 g masła,
    250 g sera białego  półtłustego,

    FARSZ,
    5   jajek  ugotowanych na twardo,
    1  jajko,
    6 łyżek śmietany,
    1 łyżeczka oregano Prymat,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    4 serki  topione trójkąciki,
    sól do smaku,
    8   pieczarek
    1   papryka,
    3  pomidory bez skóry,
    natka pietruszki

 



Odmierzamy składniki na
ciasto. Wkładamy do miski masło, mąkę i ser. Doprawiamy odrobinĄ soli. Zagniatamy ciasto.
Przekładamy na folię aluminiową , ściśle zawijamy i schładzamy w lodówce 50 minut.

             Serowa tarta z grzybami

Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej margaryną i posypaną mąką formy do tarty.

Nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy ciasto.
Podpiekamy około 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika.

Pieczarki oczyszczamy, paprykę kroimy w paski.
Jajka międzyczasie gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

Kroimy w plastry. Do miski wlewamy śmietanę ,jajko i doprawiamy oregano, solą i pieprzem.

Mieszamy dodając pomidory z puszki.

Rozgniatamy je widelcem.

Na podpieczonym cieście układamy przekrojone w pół kapelusze z pieczarek na przemian z plastrami jajek.

               Serowa tarta z grzybami

Drugą warstwę układamy w ten sposób, że na ułożone wcześniej jajko kładziemy pieczarkę , a na pieczarkę jajko.
Między nie wsypujemy pokrojone drobno ogonki z pieczarek i paski papryki.
Zalewamy całość sosem zrobionym ze
śmietany, jajka i pomidorów.
Na wierzch układamy pokrojony serek topiony.

 

            Serowa tarta z grzybami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy listkami natki pietruszki.

 

Tarta serowa z grzybami , dlaczego serowa bo w składnikach na ciasto ma bialutki ser .

Nadzieniem są grzyby tu u mnie pieczarki ogólnodostępne ale można je zastąpić grzybami leśnymi.

 

 

     Serowa tarta z grzybami

 

 

          Drugim  podstawowym składnikiem są jajka zwyczajnie ugotowane na twardo.

Zalany farsz sosem zrobionym ze śmietany i dodatków doskonale komponuje się z warzywami.

Po upieczeniu najlepiej zjeść jeszcze ciepłą.

Przy przygotowywaniu warto poprosić dzieci o pomoc w krojeniu warzyw. 

 

 

Serowa tarta z grzybami

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak