Serowa tarta z grzybami
Serowa tarta z grzybami
CIASTO,
250 g mąki pszennej,
250 g masła,
250 g sera białego półtłustego,
FARSZ,
5 jajek ugotowanych na twardo,
1 jajko,
6 łyżek śmietany,
1 łyżeczka oregano Prymat,
pieprz czarny mielony Prymat,
4 serki topione trójkąciki,
sól do smaku,
8 pieczarek
1 papryka,
3 pomidory bez skóry,
natka pietruszki
Odmierzamy składniki na ciasto. Wkładamy do miski masło, mąkę i ser. Doprawiamy odrobinĄ soli. Zagniatamy ciasto.
Przekładamy na folię aluminiową , ściśle zawijamy i schładzamy w lodówce 50 minut.
Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej margaryną i posypaną mąką formy do tarty.
Nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy ciasto.
Podpiekamy około 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.
Pieczarki oczyszczamy, paprykę kroimy w paski.
Jajka międzyczasie gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Kroimy w plastry. Do miski wlewamy śmietanę ,jajko i doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Mieszamy dodając pomidory z puszki.
Rozgniatamy je widelcem.
Na podpieczonym cieście układamy przekrojone w pół kapelusze z pieczarek na przemian z plastrami jajek.
Drugą warstwę układamy w ten sposób, że na ułożone wcześniej jajko kładziemy pieczarkę , a na pieczarkę jajko.
Między nie wsypujemy pokrojone drobno ogonki z pieczarek i paski papryki.
Zalewamy całość sosem zrobionym ze śmietany, jajka i pomidorów.
Na wierzch układamy pokrojony serek topiony.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy listkami natki pietruszki.
Tarta serowa z grzybami , dlaczego serowa bo w składnikach na ciasto ma bialutki ser .
Nadzieniem są grzyby tu u mnie pieczarki ogólnodostępne ale można je zastąpić grzybami leśnymi.
Drugim podstawowym składnikiem są jajka zwyczajnie ugotowane na twardo.
Zalany farsz sosem zrobionym ze śmietany i dodatków doskonale komponuje się z warzywami.
Po upieczeniu najlepiej zjeść jeszcze ciepłą.
Przy przygotowywaniu warto poprosić dzieci o pomoc w krojeniu warzyw.