Sernikobrownie

Opublikowano: 04.06.2011
Autor: Koper
Sernikobrownie
Ser, czekolada, truskawki. Trzy idealnie komponujące się składniki. Ten sernik pojechał dziś z nami na rodzinny wypad nad jezioro. Wszystkim smakował, bo niby jak mogło być inaczej:)

Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu kulinarnym Kwestia Smaku. Wypróbowałam naprawdę wiele przepisów stamtąd i nie zawiodłam się :) Małym problem jest tylko ilość cukru do deserów… Autorka lubi bardzo słodkie, ja i moja rodzina zdecydowanie mniej. Zazwyczaj zmniejszam ilość cukru o połowę :)

W tym przepisie:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernikobrownie_puree_truskawki/przepis.html

zmieniłam trochę proporcje, żeby ciacho zmieściło się do mojej blachy (tej którą chwaliłam w notce o cieście czekoladowym), zmniejszyłam ilość cukru i do czekoladowego spodu dodałam trochę mlecznej czekolady, w oryginale jest sama gorzka, a ja chciałam, żeby było ciut delikatniejsze ciasto. Mus truskawkowy troszkę inaczej robiłam, ale wkleiłam link do przepisu na którym się wzorowałam, więc można sobie porównać i wybrać jak zrobić mus i całe ciacho :)

 
Sernik z czekoladą i truskawkami


Składniki:

MASA CZKOLADOWA

100g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

150g masła

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100g cukru

100g mąki

MASA SEROWA

400g śmietankowego sera twarogowego

200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki

2 jajka

MUS TRUSKAWKOWY

500g truskawek

3 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Zaczynamy od truskawkowego musu, bo to wymaga troszkę czasu.

Truskawki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy brązowy cukier i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przed godzinę, mieszając od czasu do czasu i zbierając powstającą piankę. Studzimy.

Czekolady roztapiamy w rondelku razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym mikserem przez 5 minut, dodajemy ostudzoną masę czekoladową i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.

Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.

Ser ubijamy mikserem na gładko, dodajemy powoli mleko skondensowane cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku nie przerywając mieszania.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zmniejszamy temperaturę w piecu o 10 stopni. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na masie serowej robimy kleksy z musu truskawkowego.

Ciasto pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.

Sernikobrownie

prymat