Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu kulinarnym Kwestia Smaku. Wypróbowałam naprawdę wiele przepisów stamtąd i nie zawiodłam się :) Małym problem jest tylko ilość cukru do deserów… Autorka lubi bardzo słodkie, ja i moja rodzina zdecydowanie mniej. Zazwyczaj zmniejszam ilość cukru o połowę :)
W tym przepisie:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernikobrownie_puree_truskawki/przepis.html
zmieniłam trochę proporcje, żeby ciacho zmieściło się do mojej blachy (tej którą chwaliłam w notce o cieście czekoladowym), zmniejszyłam ilość cukru i do czekoladowego spodu dodałam trochę mlecznej czekolady, w oryginale jest sama gorzka, a ja chciałam, żeby było ciut delikatniejsze ciasto. Mus truskawkowy troszkę inaczej robiłam, ale wkleiłam link do przepisu na którym się wzorowałam, więc można sobie porównać i wybrać jak zrobić mus i całe ciacho :)
Sernik z czekoladą i truskawkami
Składniki:
MASA CZKOLADOWA
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
150g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g cukru
100g mąki
MASA SEROWA
400g śmietankowego sera twarogowego
200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
2 jajka
MUS TRUSKAWKOWY
500g truskawek
3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od truskawkowego musu, bo to wymaga troszkę czasu.
Truskawki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy brązowy cukier i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przed godzinę, mieszając od czasu do czasu i zbierając powstającą piankę. Studzimy.
Czekolady roztapiamy w rondelku razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym mikserem przez 5 minut, dodajemy ostudzoną masę czekoladową i miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
Ser ubijamy mikserem na gładko, dodajemy powoli mleko skondensowane cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku nie przerywając mieszania.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zmniejszamy temperaturę w piecu o 10 stopni. Masę serową wylewamy na masę czekoladową. Na masie serowej robimy kleksy z musu truskawkowego.
Ciasto pieczemy przez 35 minut w 160 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.