Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą makową i brzoskwiniami

Lubię takie serniki z wilgotnym serem, z niespodziankami typu kawałki brzoskwinie. A do tego ta masa makowa, która ma w sobie jakiś świąteczny charakter. Naprawdę nam smakował!

Sernik z masą makową i brzoskwiniami


Ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • żółtko

 

Wszystkie składniki szybko wyrobić, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

Wyłożyć ciastem dno dużej blachy, ponakłuwać widelcem i podpiec w temp 190st (ok 15minut).

 

Masa serowa:

  • kg sera, zmielonego
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 miękkiego masła
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • budyń śmietankowy, proszek

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser, cały czas ucierając. Wmieszać budyń.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać je z masą serową.

 

Dodatkowo

  • puszka masy makowej
  • 2 białka
  • puszka brzoskwiń w syropie (pokroić na plasterki)

 

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, następnie rozłożyć pokrojone brzoskwinie a na to masę serową.

Piec w temp 175st ok godzinę.

dodi 25.01.2013 11:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak