Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Wygląda jak zebra w paski, a smakuje wybornie.


Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym



CIASTO
    1 szklanka mąki pszennej,
    100 g margaryny,
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 żółtka,
    szczypta soli,

    MASA SEROWA;,
    1 kg sera trzykrotniego mielonego,
    1 szklanka cukru  pudru,
    6 jajek
    2 białka,
    1/3 szklanki mąki pszennej,
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
    50 g margaryny roztopionej,
    3 łyżki masy krówkowej o smaku kakaowym,
    1 polewa ajerkoniakowa,
    1/2 opakowania  groszków w polewie czekoladowej,
    
    płatki migdałowe

 

                                                                      Ciasto:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę ,cukier puder ,sól i żółtka.

Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy szybko rękom.

Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.

 

 

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

 

Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm ,ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne ,że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.

 

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

                                


                                                                   MASA SEROWA:


Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę.

Ucieramy je z cukrem pudrem.

Następnie dodajemy porcjami ser, roztopioną margarynę i mąki. 

Masę dzielimy na pół.

Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. 

 

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.

Do jeden z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki.

Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej ,następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek masy kakaowej itd....

 

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

 

Pieczemy wg przepisu 70 minut ,u mnie było to 90 gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać .
A więc musimy obserwować ciasto jak się piecze.

Temp. pieczenia to 170 stopni C.
Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.

Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy, u mnie akurat, w mikrofalówce i polewamy po wierzchu ciasta.
Posypujemy płatkami migdałowymi.

Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi jak kto woli tzw.drażami.

U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.

 

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

romanrafal
romanrafal 28.02.2013 15:34
Rewelacja,jeszcze takiego nie jadłem,czas wyprubować przepis.Pozdrawiam gorąco i dziekuję za świetne przepisy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak