Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształ,
1 szklanka mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
POLEWA- MASA czekoladowa,
7 łyżek śmietany,
3 łyżki kakao,
7 łyżek cukru kryształ,
120 g margaryny,
MASA SEROWA
1 kg sera trzykrotnie mielonego,
5 jajek,
1 szklanka cukru pudru
125 g margaryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
aromat waniliowy
BISZKOPT:
Szykujemy blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka delikatnie łącząc z białkami by one nie opadły.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej.
Miksujemy na najniższych obrotach.
Przelewamy do blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Przekrawamy na dwie części.
POLEWA - MASA CZEKOLADOWA:
Śmietanę łączymy z kakao, cukrem, margaryną.
Podgrzewamy ciągle mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Jeden blat biszkopta wkładamy z powrotem do blaszki.
1/3 częścią polewy robimy wzorki na wierzchu.
MASA SEROWA:
Białka ubijamy na sztywno.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając także żółtka.
Następnie masę łączymy z serem i mąką ziemniaczaną.
Białka łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką .
Połowę masy serowej wykładamy na blat biszkopta włożony do blachy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta.
1/3 pozostałej masy czekoladowej robimy ponownie wzorki na wierzchu biszkopta.
Pozostała polewę zostawiamy do polania ciasta.
Drugą u mnie trochę mniejszą niż połowę masy serowej wykładamy na wierzch drugiego biszkopta.
Wyrównujemy powierzchnię masy serowej i wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut w temp 175 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wyciągnięciu i wystudzeniu polewamy 1/3 częścią polewy.
Ja posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy sernik około 2 godzin.