Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

Masa serowa ukryta pod puszystym biszkoptem.

Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

 

 

 Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształ,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,


    POLEWA- MASA czekoladowa,
    7 łyżek śmietany,
    3 łyżki kakao,
    7 łyżek cukru kryształ,
    120 g margaryny,


    MASA SEROWA
    1 kg sera trzykrotnie mielonego,
    5 jajek,
    1 szklanka cukru pudru
    125 g margaryny,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    aromat waniliowy

 

 

                                                                                   BISZKOPT:

Szykujemy blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka delikatnie łącząc z białkami by one nie opadły.

 

                                                                            Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej.
Miksujemy na najniższych obrotach.

Przelewamy do blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut.

Po upieczeniu studzimy.

Przekrawamy na dwie części.

 

                                                     Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

 

POLEWA - MASA CZEKOLADOWA:


Śmietanę łączymy z kakao, cukrem, margaryną.
Podgrzewamy ciągle mieszając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny.

Jeden blat biszkopta wkładamy z powrotem do blaszki.
1/3 częścią polewy robimy wzorki na wierzchu. 

 

Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

 

 

                                                                MASA SEROWA:

Białka ubijamy na sztywno.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając także żółtka.
Następnie masę łączymy z serem i mąką ziemniaczaną.

Białka łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką .

Połowę masy serowej wykładamy na blat biszkopta włożony do blachy. 

 

                                               Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

 

 

Przykrywamy drugim blatem ciasta.

1/3 pozostałej masy czekoladowej robimy ponownie wzorki na wierzchu biszkopta.
Pozostała polewę zostawiamy do polania ciasta.

Drugą u mnie trochę mniejszą niż połowę masy serowej wykładamy na wierzch drugiego biszkopta.
Wyrównujemy powierzchnię masy serowej i wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut w temp 175 stopni.

Po upieczeniu pozostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wyciągnięciu i wystudzeniu polewamy 1/3 częścią polewy.
Ja posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Chłodzimy sernik około 2 godzin.

 

Sernik na biszkopcie z nutą czekolady

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak