Sernik jagodowy z kokosowymi kuleczkami
Opublikowano: 17.01.2013

Wyjątkowy.

Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 margaryny zimnej
- żółtko
Wszystkie te składniki należy szybko ze sobą połączyć, zagnieść w rękach, uformować kulę i schłodzić w lodówce (około 2 godzin).
Ważne, by nie wyrabiać go zbyt długo. Wtedy będzie twarde po upieczeniu. Zasada jest taka, że im krócej tym lepiej.
Okrągłą formę o średnicy 24cm smarujemy odrobiną masła, posypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto.
Proponuje nie kłaść go całego, żeby nie było zbyt grube. Na stolnicy/ blacie wałkujemy go dosyć cienko i przenosimy do formy. Nakłuwamy wielokrotnie widelcem. (!) To ważne, wtedy w czasie pieczenia nie uniesie się nam do góry.
Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190st.
Kulki kokosowe:
- 250g twarogu
- jajko
- 50g cukru
- 50g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wrzucamy wszystko do miseczki i zagniatamy ze sobą, by dokładnie się połączyły. Z masy formujemy małe kuleczki. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
- 750g sera- zmielonego
- około 1/2- 2/3 szklanki cukru pudru (ja na początku dałam 1/2 szklanki a potem dodawałam do smaku)
- 1/3 kostki masła miękkiego
- 4 jajka- oddzielnie żółtka i białka
- 1/2 opakowania proszku budyniowego, tak ze 2 czubate łyżki (jeśli masa będzie za rzadka wtedy lepiej go dodać z łyżeczkę więcej, chociaż nie sądzę by była taka konieczność)
- jagody- u mnie 1/3 słoiczka odsączonych jagód w cukrze, dlatego nie sypałam całego cukru na raz a dosładzałam w trakcie. Można dać świeże jagody. Ilość według uznania.
Im więcej jagód, tym ładniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.
Jagody odsączamy (jeśli mamy te słoikowe) i mielimy blenderem.
Piekarnik ustawiamy na 175st.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami, aż powstanie gładka, jasna masa.
Dodajemy po łyżce zmielony ser, cały czas miksując.
Następnie wsypujemy budyń i dodajemy jagody.
Teraz możemy spróbować masy i ewentualnie dodać więcej cukru.
W osobnej misce lub garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Delikatnie łączymy je z masą serową.
Na podpieczonym spodzie układamy kuleczki kokosowe tak, by nie stykały się ze sobą. Wylewamy ostrożnie masę serową. Wkładamy do piekarnika na ok 45-55minut (trzeba doglądać przez szybkę czy się nie spieka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki, zostawiając w środku sernik. Dzięki temu nie dozna szoku temperatur i nie opadnie na dół. Gdy wystygnie możemy go wyjąć z piekarnika i wysunąć z formy.
Dekoracja:
- 350ml kremówki (śmietana 30-36%)
- odrobina cukru pudru do smaku
- jagody na wierzch lub ciut dżemu
Gdy sernik jest już schłodzony, ubijamy mocno śmietanę, dodając pod koniec cukier puder. Wykładamy ją na sernik.
Dekorujemy wedle uznania.

