Pamiętam z dzieciństwa sernik domek. Chyba w każdym domu robiło się taki sernik. Zachowałam przepis mojej mamy, ale dziś postanowiłam zaszaleć odrobinę, i tak oto powstał sernik domek pasujący do mojego blogowego cyklu- Tiramisu, wariacje na temat
Domek Tiramisu
Składniki:
CIASTO:
30 herbatników
250g białego, zmielonego sera półtłustego
250g serka mascarpone
½ szklanki cukru
100g miękkiego masła
4 łyżki amaretto
¼ filiżanki mocnej kawy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wrzątku
1 łyżka gorzkiego kakao
5 podłużnych, prostych biszkoptów
POLEWA:
100g gorzkiej czekolady
¼ filiżanki mocnej kawy
2 łyżki amaretto
1 łyżka masła
Wykonanie:
Dwie łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem tak, żeby zapełniona była połowa filiżanki. Połowę tej kawy wykorzystamy do ciasta, a drugą połowę do polewy.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, do dokładnie wymieszać dolać do tego kawę przeznaczoną do ciasta i 4 łyżki likieru amaretto.
Do miski wrzucić biały ser, ser mascarpone, cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Dodać żelatynę z kawą i amaretto. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Biszkopty do tiramisu bardo dokładnie pokruszyć (można to zrobić za pomocą wałka). Pokruszone biszkopty dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Na tacy rozłożyć folię spożywczą. Ułożyć na niej 15 herbatników w trzech równych rzędach, krótszym bokiem do siebie (czyli poziomo).
Białą masę serową i rozsmarować ją na herbatnikach. Teraz należy ułożyć drugą warstwę herbatników, ale tym razem środkowy rząd ułożyć pionowo a nie poziomo- dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek.
Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować kakaową masę serową.
Pomagając sobie folią należy złożyć ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Całe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować polewę czekoladową.
Dobrą gorzką czekoladę, z dużą zawartością kakao połamać na kawałki i włożyć do szklanej miseczki. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miseczki dotykało do lustra wody. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać masło, kawę i likier amaretto. Dokładnie wszystko wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Polewą pokryć sernikowy domek i ozdobić według uznania herbatnikowymi zwierzątkami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowym itp.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.