Selerowy krem i nie tylko...co można zrobić z selera?

Opublikowano: 21.11.2012
Autor: IZABELA29
Selerowy krem i nie tylko...co można zrobić z selera?
W tym roku po raz pierwszy mogłam cieszyć się selerem o średnicy 15 cm. Warto go wykorzystać w kuchni.

                         Krem selerowy 

 

Aromatyczna zupa o specyficznym zapachu i smaku. Nie każdy za nią przepada ale warto zrobić i spróbować.

 

Składniki: 

 

 

  • 1 seler korzeniowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę 
  • 1 liść laurowy Prymat
  • 2 ziarna ziela angielskiego Prymat
  • sól do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo mielony w młynku
  • 2 kostki rosołowe Kucharek

 

 

 

 

Seler, pietruszkę i marchewki obieramy.
Ścieramy na tarce jarzynowej.


W garnku gotujemy wodę z 2 kostkami rosołowymi.


Następnie dodajemy starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 20 minut.
Solimy.

 

Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. 


Doprawiamy do smaku pieprzem.


Wyjmujemy przed tym liść i ziele z garnka.

 

 

Zupę krem podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.


 

 

Drugim daniem godnym polecenia z selera są;

Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce.

 

 

 

 

  • 1 seler korzeniowy
  • 2 jajka kurze
  • bułka tarta
  • oregano Prymat
  • sól ziołowa Prymat do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo zmielony
  • natka pietruszki świeża
  • olej  do smażenia
  • 15 g margaryny

 

 

Seler obieramy i kroimy w 1 cm plastry.

W garnku gotujemy wodę ,solimy do smaku. Wkładamy plastry selera a garnek zdejmujemy z ognia.
Seler wyjmujemy po 10 minutach.
Przestudzony seler posypujemy oregano,solą ziołową i pieprzem.

Do jednej miseczki wbijamy jajka a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

 

Seler maczamy w jajku , a następnie w bułce z natką.

Wszystkie obtoczone porcje układamy na talerzu, a następnie smażymy na rumiano z obu stron. 

 

 

 

 

 



Gdy przewrócimy usmażoną stroną do góry kładziemy na każdym kawałku selera po kawałku margaryny. 

 



Podajemy z ziemniakami. Doskonałe także jako zimna przekąska.


 

 

  • W garnku gotujemy wodę z 2 kostkami rosołowymi.
  • Następnie dodajemy starte warzywa, liść la
    Solimy.
  • Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
    Doprawiamy do smaku pieprzem.
    Wyjmujemy przed tym liść i ziele z garnka.
  • Zupę krem podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.
prymat