Krem selerowy
Aromatyczna zupa o specyficznym zapachu i smaku. Nie każdy za nią przepada ale warto zrobić i spróbować.
Składniki:
- 1 seler korzeniowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 1 liść laurowy Prymat
- 2 ziarna ziela angielskiego Prymat
- sól do smaku
- pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo mielony w młynku
- 2 kostki rosołowe Kucharek
Seler, pietruszkę i marchewki obieramy.
Ścieramy na tarce jarzynowej.
W garnku gotujemy wodę z 2 kostkami rosołowymi.
Następnie dodajemy starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 20 minut.
Solimy.
Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Wyjmujemy przed tym liść i ziele z garnka.
Zupę krem podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.
Drugim daniem godnym polecenia z selera są;
Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce.
- 1 seler korzeniowy
- 2 jajka kurze
- bułka tarta
- oregano Prymat
- sól ziołowa Prymat do smaku
- pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo zmielony
- natka pietruszki świeża
- olej do smażenia
- 15 g margaryny
Seler obieramy i kroimy w 1 cm plastry.
W garnku gotujemy wodę ,solimy do smaku. Wkładamy plastry selera a garnek zdejmujemy z ognia.
Seler wyjmujemy po 10 minutach.
Przestudzony seler posypujemy oregano,solą ziołową i pieprzem.
Do jednej miseczki wbijamy jajka a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Seler maczamy w jajku , a następnie w bułce z natką.
Wszystkie obtoczone porcje układamy na talerzu, a następnie smażymy na rumiano z obu stron.
Gdy przewrócimy usmażoną stroną do góry kładziemy na każdym kawałku selera po kawałku margaryny.
Podajemy z ziemniakami. Doskonałe także jako zimna przekąska.