Zapiekane plastry schabu w pomarańczach w sosie miodowo malinowym
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów schabu bez kości,
- 4 pomarańcze,
- przyprawa do mięsa wieprzowego,
- sos,
- 3 łyżki syropu malinowego,
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 łyżka musztardy,
- 200 g kaszy jęczmiennej
- olej do smażenia,
- 2-3 łyżki olej
-
Przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy z 2-3 łyżkami oleju.Wkładamy do niej plastry schabu.Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce całą noc.Następnego dnia smażymy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju.Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki.W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pomarańczy.Na nie układamy plastry schabu.Na mięsie układamy resztę owoców.Polewamy wszystko sosem zrobionym z miodu, syropu malinowego i musztardy.Pieczemy w temp 200 stopni C przez 30 minut.Międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kaszę jęczmienną .Gotowe mięso wykładamy na talerz z cząstkami pomarańczy.Podajemy z kaszą jęczmienną polana odrobiną sosu powstałego podczas pieczenia schabu.