Schab w pomarańczach

Opublikowano: 07.03.2013
Autor: IZABELA29
Schab w pomarańczach
Nie co dzień możemy zjeść kawałek mięska pachnącego pomarańczami. Polecam zrobić .

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach w sosie miodowo malinowym 

 

Schab w pomarańczach

                

                  SKŁADNIKI:                   

  • 6 plastrów schabu bez kości,
  • 4 pomarańcze,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • sos,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka musztardy,
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki olej
  •  
  •  
  •  
    Przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy z 2-3 łyżkami oleju.
    Wkładamy  do niej plastry schabu.
     Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce całą noc.
     Następnego dnia smażymy mięso z obu stron  na rozgrzanym oleju.
     Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki. 
    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pomarańczy. 
    Na nie układamy plastry schabu. 
    Na mięsie układamy resztę owoców. 
     Polewamy wszystko sosem zrobionym z miodu, syropu malinowego i musztardy. 
    Pieczemy w temp 200 stopni C przez 30 minut.
     Międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kaszę jęczmienną . 
    Gotowe mięso wykładamy na talerz z cząstkami pomarańczy. 
    Podajemy z kaszą jęczmienną polana odrobiną sosu powstałego podczas pieczenia schabu. 
    Schab w pomarańczach

prymat