Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki de lux,ole

Zdarza mi się bardzo często, że w kuchni pojawiają się takie produkty , które wcale nie używałam, a muszę coś z nich stworzyć. Miałam do dyspozycji Felios ser solankowy z czarnymi oliwkami oraz suszone pomidory w oleju z ziołami.

       Sakiewki de lux,ole

 

Składniki to :

 Naleśniki :
 1 szklanka mleka
 1 jajko
 1 szklanka mąki
 szczypta soli
 2 łyżki oleju

 farsz:
 1 słoiczek Felios ser solankowy z czarnymi oliwkami
 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami
 100 g kaszy pęczak jeczmienny
 2 łyżki miodu prawdziwego
 3 łyżki masła
 50 ml wina wytrawnego
 2 łyżki śmietany 18 %

 Ze składników przeznaczonych na naleśniki robimy ciasto. Odstawiamy na 10 minut ,po czym smażymy naleśniki na patelni o średnicy 10 -12 cm.

Sakiewki de lux,ole


 Farsz;
 Kaszę gotujemy wg .przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku.
 Dodajemy pokrojone w kosteczke pomidory odsączone z zalewy.
 Wsypujemy kasze.
 Oliwki z serem także odsączamy od zalewy.

Oliwki kroimy na pół , a następnie w plasterki.
 Dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy wino, chwilę smażymy by trochę odparowało.
 Dodajemy pozostałą łyżkę masła i śmietanę oraz ser solankowy.
 Smażymy jeszcze około 5 minut. 

Sakiewki de lux,ole

 


 Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu tak by w każdym znalazł się kawałek sera. 

 

Sakiewki de lux,ole


  Składamy w koperte, spinamy wykałaczkami.

 

Sakiewki de lux,ole
 Układamy na blasze wyłożonej posmarowaną olejem folii i zapiekamy 15 minut w temp 170 stopni C .

 

Sakiewki de lux,ole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak