Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzodkiewkowa uczta

Rzodkiewki kojarzą się nam przede wszystkim z wiosną, tymczasem w moim wpisie chciałabym zachęcić was do serwowania ich przez cały rok. Pokaże wam, że można je dusić,zrobić z nich koktajl i ugotować zupę-wykorzystując do tego ich natkę :)

Rzodkiewka to jedno z najzdrowszych warzyw z naszych ogródków. Mają mało kalorii, za to mnóstwo witamin, cennych minerałów i olejków eterycznych.Dzięki sporej ilości minerałów, m.in żelaza, miedzi i manganu wpływają korzystnie na procesy krwiotwórcze. Zwiększają też odporność naszego organizmu, bo są bogate w witaminę C. Dzięki sporej ilości potasu zapobiegają nadciśnieniu, a zawarte w nich olejki eteryczne leczą kaszel i oczyszczają nos. Świetnie regulują też przemianę materii, ponieważ zawierają prawie komplet witamin z grupy B oraz błonnik.
Jak widzicie same zalety, dlatego też rzodkiewka często gości w moim koszyku zakupowym:)

Rzodkiewki najczęściej i najchętniej zjadane są na surowo, jako kolorowy dodatek do kanapek z ogórkiem i szczypiorkiem. Jednak taka postać rzodkiewek to dla mnie za mało, dlatego też postanowiłam ugotować z nich zupę- wykorzystując rzodkiewki w całości łącznie z natką ,która u większości z nas tuż po kupieniu ląduje w koszu. Tymczasem okazuje się , że właśnie z natki można wyczarować przepyszną sałatkę oraz dodać ją do zupy za sprawą lekko pikantnego smaku.

Zupa z sałaty masłowej i rzodkiewek

Zupa ta jest bardzo oryginalna, a zarazem zdrowa i lekka. Wykorzystujemy w niej całe dobrodziejstwo rzodkiewek-łącznie z liśćmi, które nadają lekko pikantnego charakteru zupce.

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


-sałata masłowa -1 sztuka
-rzodkiewki -2 pęczki
-udziec z indyka 200 gram
-ziemniaki 4 sztuki
-śmietana 18 proc 0.5 szklanki
-masło 1 łyżka
-czosnek granulowany 1 szczypta
-pieprz czarny mielony 1 szczypta
-kleik ryżowy-3 łyzki
-Kucharek - uniwersalna 1 szczypta

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

Baza zupy to wywar na mięsie z indyka, którego gotujemy około 40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Liście sałaty i rzodkiewek myjemy i dodajemy do wywaru. Wraz z ziemniakami gotujemy 20 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy drobno. Roztapiamy masło na patelni, dodajemy rzodkiewki i je rumienimy. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem, aby zupa miała konsystencje kremu. Następnie dodajemy przyprawy: pieprz, czosnek, kucharek oraz śmietanę. Na samym końcu wsypujemy kleik ryżowy i zagotowujemy zupę .Gotową zupę nalewamy do talerzy, dodając do każdej porcji zrumienione rzodkiewki. Smacznego!!!!!

Druga propozycja to zupa w której łączymy rzodkiewki i  aromatyczny koperek . Zupę gotujemy na wywrze z nogi królika, co nadaje dodatkowych walorów smakowych tej zupie.

Zupa z rzodkiewką i koperkiem na wywarze z królika

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
-rzodkiewki -2 pęczki
-ziemniaki 4-5 sztuk
-koperek 1 pęczek
-masło 1 łyżka
-nogi z królika 1 sztuka
-śmietana 18 proc 0,5 szklanki

-marchew -1 sztuk

-przyprawy: pieprz, sól

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robimy wywar mięsny na nodze z królika- wywar gotujemy 50 minut na wolnym ogniu.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywar- gotujemy je w wywarze 20 minut.Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojone rzodkiewki. Liście rzodkiewki myjemy, szatkujemy i dodajemy do rzodkiewek na patelni. Razem dusimy 10 minut na niewielkim ogniu -najlepiej pod przykryciem. Podduszone rzodkiewki i liście dodajemy do wywaru.Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach- dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy przyprawy do smaku : pieprz, kucharek oraz posiekany koperek. Na samym końcu wlewamy śmietanę i zagotowujemy zupę. Zupę przelewamy do talerzy i górę obsypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!!!!

Kolejna propozycja rzodkiewki inaczej....to w wersji gotowanej. Rzodkiewki należy umyć, wrzucić do lekko osolonej wody i gotować ok. 15 minut. Rzodkiewki tracą podczas gotowania swój kolor, jednak nie wpływa to w żaden sposób na ich doskonały smak. Ugotowane podajemy z masłem i bułka tartą.

Rzodkiewki gotowane -podane z masłem i bułka tartą

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propozycja drugiego dania z wykorzystaniem rzodkiewek to u mnie przepis na:

Polędwiczkę wieprzową duszona z rzodkiewkami

W przepisie tym łączymy delikatne mięso ze zdrowymi rzodkiewkami. Całość doprawiamy czarnuszką, która nadaje pikanterii temu zestawieniu. 

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


-polędwica wieprzowa- 400 gram
-rzodkiewki pęczek 2 pęczki
-Grill - przyprawa klasyczna 1 łyżeczka
-czarnuszka 0.5 łyżeczki
-śmietana 18% 23 szklanki
-sól do smaku 1 szczypta
-pieprz czarny mielony 1 szczypta
-olej do smażenia- 1 łyżka

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy,. kroimy na 2 części. Umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem , obsypując ją przyprawą grill-klasyczna. Polędwiczkę podsmażamy z 2 stron . Następnie podlewamy woda do połowy wysokości wody i dodajemy obrane z ogonków rzodkiewki. Razem dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku: solą , pieprzem. Końcowy etap to dodanie czarnuszki. Smacznego :) 

Propozycja śniadaniowa z użyciem rzodkiewek to koktajl warzywny. Bardzo prosty w wykonaniu, bo do jego zrobienia potrzebujemy tylko jogurt naturalny lub maślankę oraz kiełki brokuła.

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

-rzodkiewki- 1 pęczek

-jogurt naturalny lub maślanką- 1 szklanka

-kiełki brokuła- 2 łyżki

Rzodkiewki myjemy i obieramy z ogonków.Wraz z jogurtem przekładamy do kubka i miksujemy blenderem. Przelewamy do szklanki, gorę obsypując kiełkami brokuła. Teraz tylko potrzebujemy łyżki i bierzemy się za konsumpcje. :)

Rzodkiewki możemy skąpać również w jogurcie dodając do tego cebulkę zieloną. Wystarczy tylko połączyć wymienione składniki w miseczce i wartościowe śniadanie jest na zawołanie!!!!

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rzodkiewki to również dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, które możemy podawać na 1000sposobów, z różnego rodzaju sosami. Na zdjęciu prezentuje zestawienie rzodkiewek, z rukolą , pomidorkami koktajlowymi oraz kiełkami brokuła. Całość doprawione sosem kopertowo-ziołowym na bazie oleju.

Rzodkiewkowa uczta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak widać rzodkiewka wcale nie jest nudna, i może być inspiracją do wielu potraw. Warto się z nią zaprzyjaźnić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak