Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki moja zmoro zamienię Cię na babeczki.

Zrobienie rurek w dużej ilości wymaga czasu i cierpliwości. Kto je choć raz robił to dobrze o tym wie. ja postanowiłam ułatwić sobie troszkę i z ciasta, które mi zostało z robienia rurek, zrobić babeczki.

                                                                          "Rurki Śnieżki"

 

Rurki moja zmoro zamienię Cię  na babeczki.


Składniki:
ciasto:,
 1 kg mąki tortowej,
 1/2 kg margaryny
 4  jajka kurze,
 500 ml śmietany,
 szczypta soli, 


Krem:,
 1 galaretka cytrynowa,
 250 ml  gorącej wody,
 2 opakowania bitej śmietany Śnieżka,
 1 i 3/4 szklanki mleka,

 

Dodatkowo:
 cukier kryształ do posypania rurek

 

Z mąki, zimnego masła , 2 jajek zagniatamy szybko ciasto.
 Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wykładamy ,wałkujemy na 0,5 cm placki i kroimy na 2-3 cm paski.

Foremki rurki smarujemy olejem tylko przy pierwszym nakładaniu ciasta.

 Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.

2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy blaszkę z rurkami.
 Pieczemy 20 - 25 minut tak by nabrały lekko złotego koloru.

Zdejmujemy z pomocą noża, który wkładamy do środka foremki by ją przytrzymać.
 Z tej porcji wychodzi około 40 rurek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.

 

KREM;
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
Możemy to zrobić zanim upieczemy rurki.
 Śnieżki ubijamy w 1 i 3/4 szklanki zimnego mleka.
 Tężejącą już galaretkę wlewamy do ubitej bitej śmietany i razem miksujemy kolejne 2- 3 minuty.
Gotowe rurki napełniamy kremem i chłodzimy około 30 minut w lodówce.

 

 

Gdy mamy juz dość robienia rurek, zamiast nawijać je na feremki zróbmy z nich babeczki. 

Możemy wykorzystać część ciasta z ruerek lub gdy nie chcemy ich robić pomniejszyć porcje i zrobić tylko babeczki.

 


                                        "Babeczki karnawałowe"


Rurki moja zmoro zamienię Cię  na babeczki.

                                

ciasto;,
 250 g mąka,
 1 jajko małe,
 125 ml śmietana,
 125 g margaryna, 


farsz:,
 300 g serek topiony paprykowy,
 1 papryka czerwona,
 4 gałązki bazylia świeża listki,
  olej do smarowania foremek

 

Z mąki ,margaryny ,jajka i śmietany zagniatamy szybko ciasto.
Chłodzimy w lodówce 1 godzine.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek około 2 mm i nasmarowanymi delikatnie olejem , foremkami do babeczek wykrawamy koła.
Odwracamy foremki i dociskamy ciasto do środka.
Pieczemy 15 minut w temeraturze 175 stopni C.


Serki mieszamy z pokrojoną drobno papryka i drobno posiekaną bazylią . Napełniamy każdą babeczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak