Rurki moja zmoro zamienię Cię na babeczki.
"Rurki Śnieżki"
Składniki:
ciasto:,
1 kg mąki tortowej,
1/2 kg margaryny
4 jajka kurze,
500 ml śmietany,
szczypta soli,
Krem:,
1 galaretka cytrynowa,
250 ml gorącej wody,
2 opakowania bitej śmietany Śnieżka,
1 i 3/4 szklanki mleka,
Dodatkowo:
cukier kryształ do posypania rurek
Z mąki, zimnego masła , 2 jajek zagniatamy szybko ciasto.
Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wykładamy ,wałkujemy na 0,5 cm placki i kroimy na 2-3 cm paski.
Foremki rurki smarujemy olejem tylko przy pierwszym nakładaniu ciasta.
Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.
2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy blaszkę z rurkami.
Pieczemy 20 - 25 minut tak by nabrały lekko złotego koloru.
Zdejmujemy z pomocą noża, który wkładamy do środka foremki by ją przytrzymać.
Z tej porcji wychodzi około 40 rurek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.
KREM;
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
Możemy to zrobić zanim upieczemy rurki.
Śnieżki ubijamy w 1 i 3/4 szklanki zimnego mleka.
Tężejącą już galaretkę wlewamy do ubitej bitej śmietany i razem miksujemy kolejne 2- 3 minuty.
Gotowe rurki napełniamy kremem i chłodzimy około 30 minut w lodówce.
Gdy mamy juz dość robienia rurek, zamiast nawijać je na feremki zróbmy z nich babeczki.
Możemy wykorzystać część ciasta z ruerek lub gdy nie chcemy ich robić pomniejszyć porcje i zrobić tylko babeczki.
"Babeczki karnawałowe"
ciasto;,
250 g mąka,
1 jajko małe,
125 ml śmietana,
125 g margaryna,
farsz:,
300 g serek topiony paprykowy,
1 papryka czerwona,
4 gałązki bazylia świeża listki,
olej do smarowania foremek
Z mąki ,margaryny ,jajka i śmietany zagniatamy szybko ciasto.
Chłodzimy w lodówce 1 godzine.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki placek około 2 mm i nasmarowanymi delikatnie olejem , foremkami do babeczek wykrawamy koła.
Odwracamy foremki i dociskamy ciasto do środka.
Pieczemy 15 minut w temeraturze 175 stopni C.
Serki mieszamy z pokrojoną drobno papryka i drobno posiekaną bazylią . Napełniamy każdą babeczkę.