Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rukola

Rukolę uwielbiam w każdej postaci. Ma charakterystyczny smak i zapach, który nadaje wyrazu wielu daniom.

Z rukoli robię sałatki, np. taką:

Składniki:
125g rukoli
Dojrzałe mango
Dojrzały granat
½ szklanki octu balsamicznego

Wykonanie:
Rukolę dokładnie myjemy i osuszoną wrzucamy do miski. Dodajemy pestki i sok z granata, oraz obrane i pokrojone w kostkę mango.

Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, gotowym, troszkę ostudzonym sosem polewamy składniki w misce. Całość mieszamy i podajemy. 

Rukola 

Dodaję ją też jako dodatek na pizzę, czy do tortilli, ale rukola jest równie pyszna na ciepło, np jako farsz do naleśników:

Składniki:
NALEŚNIKI
Szklanka mąki
2 jajka
Spora szczypta soli
1,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
FARSZ
Cebula
300g pieczarek
150g rukoli
Sól
Pieprz
Olej 

Wykonanie:
Zaczynamy oczywiście od ciasta. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i sól. Całość miksujemy, aż powstanie gładkie, naleśnikowe ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste, możemy dolać więcej mleka. Na koniec dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki.

Zrobienie farszu również nie jest zbyt skomplikowane. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu, drobno siekamy. Pieczarki z cebulką podsmażamy na odrobinie oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli dorzucamy umytą, posiekaną rukolę. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy i gotowe naleśniki podsmażamy na złoty kolor, na niewielkiej ilości oleju. Podajemy na ciepło. 

Rukola 

A ostatnio zrobiłam przepyszną tartę z rukolą:

Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
Jajko
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatki:
125g rukoli
200g białego sera
Jajko
150g jogurtu naturalnego
Sól ziołowa
Pieprz kolorowy
2 pomidory

Wykonanie:
Z mąki, jajka, miękkiego masła, gęstego jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej odrobiną tłuszczu), nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.

Na podpieczonym spodzie układamy umytą i osuszoną rukolą, biały ser pokrojony w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego jajka, gęstego jogurtu naturalnego, soli ziołowej i grubo mielonego pieprzu. Na wierzchu układamy jeszcze pomidory pokrojone w plasterki i całość podpiekamy jeszcze przez 20 minut.

Rukola 

Namawiam do eksperymentowania z rukolą i szukania swoich ulubionych kompozycji smakowych :-) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak