Rosół z domowym makaronem

Opublikowano: 26.08.2012
Autor: Koper
Rosół z domowym makaronem
Dziś niedziela, w wielu domach rosół w niedzielę to danie obowiązkowe- w koperkowej kuchni zdecydowanie nie :) Ale od czasu do czasu, szczególnie, gdy za oknem zimno i deszczowo lubię zrobić pyszny, domowy rosołek. A, że akurat trafiło na niedzielę, to czysty przypadek.

Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia robiła makaron do rosołu. Zawsze pomagałam w rozwijaniu cieniuteńkich niteczek, tuż po pokrojeniu. Wtedy wydawało mi się, że zrobienie makaronu jest niesamowicie trudne i skomplikowane, dziś już wiem, że domowy makaron wcale nie jest aż tak pracochłonny, a zaangażowana do pomocy dwuletnia córeczka jest przeszczęśliwa.

Może największymi fanami rosołu nie jesteśmy. Nie za często goszczą w naszej koperkowej kuchni typowe dania Kuchni Polskiej. Z tradycją walczyć nie zamierzamy :)  Rosół z domowym makaronem i dużą ilością natki pietruszki od czasu, do czasu chętnie zjadamy.

 

Rosół z domowym makaronem 

Składniki:

Domowy makaron:

Szklanka mąki

2 jajka

Szczypta soli

Rosół:

2 skrzydła z indyka

4 marchewki

2 pietruszki

Seler

Por

2 cebule

Ząbek czosnku

Kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)

3 liski laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka czarnego pieprzu

½ łyżeczki nasion kolendry

Sól

Pieprz

2 łyżeczki suszonego lubczyku

Pęczek natki pietruszki

 

Wykonanie:

Do dużego garnka wkładamy dokładnie umyte mięso i obrane, umyte warzywa (pora i selera kroimy na mniejsze kawałki- resztę wkładamy w całości). Dorzucamy obrany czosnek i imbir, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i kolendry. Całość zalewamy zimną wodą (wody ma być tyle, żeby wszystkie składniki były przykryte), przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maleńkim ogniu przez 2-3 godziny. Żeby rosół nabrał złotego koloru i charakterystycznego aromatu, cebulę można trochę przypalić. Moja babcia robiła to na niewielkiej płytce, którą kładła na palniku gazowym, ja zawijam cebulę w folię aluminiową i kładę ją na kuchence elektrycznej.

W tym czasie gdy rosół spokojnie pyrka, a po domu rozchodzi się piękny aromat, zabieramy się za makaron.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy cienkie placki, podsypując mąką. Odkładamy do wyschnięcia, a potem zawijamy w rulon, z którego odcinamy cienkie plasterki (możemy zrobić cieniutkie niteczki, lub nieco grubszy makaron, jak kto woli). Makaron rozwijamy, posypujemy odrobiną mąki, po całkowitym wyschnięciu możemy przechowywać go w papierowej torbie. Makaron gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku.

Wracając do naszego rosołu. Powinien wyjść bardzo esencjonalny. Część przelewam do woreczków do lodu i zamrażam- tak powstają domowe kostki rosołowe.

Rosół w garnku nieco rozcieńczamy wrzącą wodą i doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Rosół z domowym makaronem 

prymat