Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Opublikowano: 15.11.2011
Autor: Koper
Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki to szybki pomysł na ciekawy obiad. Możemy użyć właściwie dowolnego mięsa, piersi z indyka, czy kurczaka, schabu, wołowiny. Do środka też możemy włożyć to, co akurat mamy w lodówce. No prawie ;-) Możemy przygotować je na patelni, w piekarniku w parowarze.

U nas wyszły bardzo fajne Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami gotowane na parze.

 



Składniki:

5 kotletów z piersi indyka (mniej więcej ½ kg mięsa)

5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

50g świeżych listków szpinaku

5 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki majonezu

Łyżka musztardy francuskiej

 

Wykonanie:

Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Powinny mieć, mniej więc, kształt plastrów szynki.

Na każdym z kotletów kładziemy plasterek szynki, układamy umyte i osuszone listki szpinaku, a z brzegu kładziemy suszonego pomidora.

Zawijamy ciasne roladki i smarujemy dokładnie musztardą francuską wymieszaną z majonezem. Nie trzeba bardziej doprawiać, bo i szynka jest słona i pomidory mają intensywny smak, musztarda z majonezem w zupełności wystarcza.

Roladki gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z ziemniakami i brokułami, najlepiej też z parowaru.


prymat