U nas wyszły bardzo fajne Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami gotowane na parze.
Składniki:
5 kotletów z piersi indyka (mniej więcej ½ kg mięsa)
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
50g świeżych listków szpinaku
5 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki majonezu
Łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Powinny mieć, mniej więc, kształt plastrów szynki.
Na każdym z kotletów kładziemy plasterek szynki, układamy umyte i osuszone listki szpinaku, a z brzegu kładziemy suszonego pomidora.
Zawijamy ciasne roladki i smarujemy dokładnie musztardą francuską wymieszaną z majonezem. Nie trzeba bardziej doprawiać, bo i szynka jest słona i pomidory mają intensywny smak, musztarda z majonezem w zupełności wystarcza.
Roladki gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z ziemniakami i brokułami, najlepiej też z parowaru.