Rolada z galaretką truskawkową

Opublikowano: 14.02.2012
Autor: IZABELA29
Rolada z galaretką truskawkową
Kiedyś nawet nie pomyślałam by ja zrobić . Po kilkunastu miesiącach bycia tu, próba zrobienia rolady udała się na tyle, że znikła z talerza w ciągu godziny.

                        Rolada - nie taki diabeł straszny jak ją malują .

Składniki :
 4 jajka
 120 g cukru
 120 g mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa :
 1 kostka margaryny
 2 łyzki mąki
 3/4 szklanki mleka
 1 buteleczka barwnika spożywczego
 2 żółtka

oraz pół szklanki cukru


Dodatkowo :
 2 galaretki truskawkowe Winiary + 3 szklanki wody
owoce do ozdoby

posypka cukrowa

Jajka ubijam z cukrem do białości.
Dodaje delikatnie dosypujac mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodaje delikatnie dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia.
Szykuję dwie formy; keksówkę i zwykłą prostokątną blaszkę. Smaruję i wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto wylewam do keksówki ,około 1 cm ,a resztę ciasta do zwykłej blaszki.
Ciasto w keksówce piekę w temperaturze 170 stopni przez 20 minut ,a to drugie 35 minut w tej samej temperaturze.
Większe ciasto po upieczeniu wykładam na wilgotną ściereczkę i zwijam dłuższym bokiem w rulon.

Gdy ciasto przestygnie w ściereczce, odwijam i smaruję wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody galaretką.
Zwijam z powrotem i schładzam w lodówce.

Masa ;
Łyżkę margaryny i 2 łyżki mąki rozpuszczam w rondelku, dolewam zimne mleko i gotuję.
Zestawiam z ognia i dodaje cukier ,żółtka i barwnik spożywczy.
Dokładnie mieszam i studze.

Pozostałą margarynę ucieram i łączę z wystudzoną masą

Teraz składamy ciasto.
Ciasto z keksówki wyciągam , to jest nasza podstawa.:
Smaruje 1 cm warstwę masy.
Nakładam na nią zwinięty placek z galaretką ,delikatnie dociskam .
Smaruję resztą masy całą powierzchnię ciasta.
Dekoruję owocami i posypką .

Chłodzę jeszcze około 2 godzin w lodówce.

 

 

 

 

prymat