Rolada ach ta rolada

Opublikowano: 07.03.2013
Autor: IZABELA29
Rolada ach ta rolada
Odmówić nawet kawałka nie wypada tak smaczna i ładnie wyglądająca rolada...

KAKAOWA ROLADA Z   BANANEM OBLANA CZEKOLADĄ


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
3 łyżki kakao do ciast,
1 op. cukier waniliowy,
1 op. budyń śmietankowy,
1,5 szklanki mleka,
125 g margaryny,
1 banan,
polewa biało czekoladowa,
1 szklanka cukru pudru





Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Do białek dodajemy żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. 
Delikatnie miksujemy.Wsypujemy mąkę pszenną typ 450 i proszek do pieczenia oraz kakao.
Zmiksowane ciasto przelewamy do formy 40 x 26 cm .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wykładamy na wilgotną ściereczkę .Zwijamy ściśle w rulon.
Międzyczasie, gdy rolada - biszkopt stygnie gotujemy budyń wg przepisu tylko ze zmniejszona ilością mleka. 
Studzimy.
Zimny miksujemy z margaryną .
Wykładamy na wystudzony biszkopt.
Smarujemy dokładnie i przy jednej krawędzi układamy kawałki banana.
Zwijamy i chłodzimy przez całą noc.
Dnia następnego podgrzewamy gotową polewę w mikrofali lub w gorącej wodzie. Polewamy nią ciasta po wierzchu.
Ozdabiamy wg własnego uznania.



prymat