"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.11 Kolejna odsłona deseru, który mimo, że pyszny, to jest zdrowszy od innych tego rodzaju słodkości z półek sklepowych. Masę krówkową możemy zamienić powidłami, wtedy rogaliki będą mieć jeszcze mniej kalorii.

Składniki:
- 200g drobno startej surowej marchewki, odciśniętej lekko z nadmiaru soku
- 250g masła
- 1 1/3 szklanki mąki (lub więcej w razie konieczności)
- łyżka błonnika kakaowego*
- łyżka błonnika owsianego*
- 1/2 łyżeczki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- 1/3 puszki masy krówkowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Najpierw mąkę z błonnikami, cukrem i kakao, a następnie dodajemy marchewkę, margarynę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 części.
Każdą z nich wałkujemy na dosyć cienki placek.
Smarujemy go masą i posypujemy orzechami.
Ostrym nożem tniemy na 8 trójkątów i zwijamy je w rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 180 stopni około 25-30 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
* Jeśli nie macie w domu to pomińcie. Dodajcie tylko ciut więcej kakao i ewentualnie odrobinę mąki.
