Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki marchewkowe z masą krówkową i orzechami

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.11 Kolejna odsłona deseru, który mimo, że pyszny, to jest zdrowszy od innych tego rodzaju słodkości z półek sklepowych. Masę krówkową możemy zamienić powidłami, wtedy rogaliki będą mieć jeszcze mniej kalorii.
Rogaliki marchewkowe z masą krówkową i orzechami


Składniki:
  • 200g drobno startej surowej marchewki, odciśniętej lekko z nadmiaru soku
  • 250g masła
  • 1 1/3 szklanki mąki (lub więcej w razie konieczności)
  • łyżka błonnika kakaowego*
  • łyżka błonnika owsianego*
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
 
Nadzienie:
  • 1/3 puszki masy krówkowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
 
 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Najpierw mąkę z błonnikami, cukrem i kakao, a następnie dodajemy marchewkę, margarynę i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 części.
Każdą z nich wałkujemy na dosyć cienki placek.
Smarujemy go masą i posypujemy orzechami.
Ostrym nożem tniemy na 8 trójkątów i zwijamy je w rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 180 stopni około 25-30 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

* Jeśli nie macie w domu to pomińcie. Dodajcie tylko ciut więcej kakao i ewentualnie odrobinę mąki.

 

Rogaliki marchewkowe z masą krówkową i orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak