Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Robert Sowa w mojej kuchni- zupa jesienna

Jako, że na Doradcy można znaleźć wiele ciekawych przepisów pana Roberta, do tego stałam się szczęśliwą posiadaczką książki kucharskiej Jego autorstwa i to z imienną dedykacją :) Chciałabym na moim blogu rozpocząć taki mały cykl- Robert Sowa w mojej kuchni. Na pierwszy ogień idzie Zupa jesienna z fasolą i makaronem.

ZUPA JESIENNA Z FASOLĄ I MAKARONEM

 

Składniki:

2 golonki wieprzowe bez skóry

4 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

200 g białej fasoli konserwowej- ja użyłam zwykłej fasoli- moczyłam ją przez noc w wodzie, a potem jeszcze podgotowałam trochę.

1 czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 l bulionu

czarny pieprz

4 łyżki tartego parmezanu

papryka ostra

500 ml pomidorów pelati

½ pęczka bazylii

200 g makaronu nitki cięte

1 bagietka


Wykonanie: 

W głębokim garnku podsmażyć na oliwie z oliwek  cebulę pokrojoną w wiórki, drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso pokrojone w kostkę.

Jak wszystko władnie się zarumieni to należy dodać pomidory z puszki (ja rozdrobniłam je blenderem przed dodaniem),  fasolę i gorący bulion.

Zupę zagotować, przyprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką w proszku.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente, świeżo siekaną bazylią i świeżo startym parmezanem. Jako dodatek doskonale sprawdza się chrupiąca bagietka

 

Zupa jest przepyszna, ma bardzo bogaty smak. Nazywa się jesienna, ale znakomicie smakuje przez cały rok. Na stałe zagościła w mojej kuchni i stała się ulubioną zupą mojego męża :)


Robert Sowa w mojej kuchni- zupa jesienna 




IZABELA29 23.02.2011 16:41
bardzo dobra .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak