Robert Sowa w mojej kuchni- zupa jesienna
ZUPA JESIENNA Z FASOLĄ I MAKARONEM
Składniki:
2 golonki wieprzowe bez skóry
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
200 g białej fasoli konserwowej- ja użyłam zwykłej fasoli- moczyłam ją przez noc w wodzie, a potem jeszcze podgotowałam trochę.
1 czerwona papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l bulionu
czarny pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
papryka ostra
500 ml pomidorów pelati
½ pęczka bazylii
200 g makaronu nitki cięte
1 bagietka
Wykonanie:
W głębokim garnku podsmażyć na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w wiórki, drobno posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso pokrojone w kostkę.
Jak wszystko władnie się zarumieni to należy dodać pomidory z puszki (ja rozdrobniłam je blenderem przed dodaniem), fasolę i gorący bulion.
Zupę zagotować, przyprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką w proszku.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente, świeżo siekaną bazylią i świeżo startym parmezanem. Jako dodatek doskonale sprawdza się chrupiąca bagietka
Zupa jest przepyszna, ma bardzo bogaty smak. Nazywa się jesienna, ale znakomicie smakuje przez cały rok. Na stałe zagościła w mojej kuchni i stała się ulubioną zupą mojego męża :)