Robert Sowa w mojej kuchni- Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem

Opublikowano: 24.08.2011
Autor: Koper
Robert Sowa w mojej kuchni- Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem
Lubię zaglądać do pięknych książek kucharskich, książek z niesamowitymi zdjęciami. Dlatego często sięgam do Esencji smaku. Dziś zatrzymałam się na Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem.

Zatrzymałam się na tym przepisie, bo po pierwsze uwielbiam makaron, po drugie mam ochotę na tuńczyka, a po trzecie ostatnio niesamowicie smakuje mi szałwia, której w tym daniu nie zabrakło.

 

Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem

 

Składniki:

500g makaronu spaghetti

4 łyżki oliwy z oliwek

2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym

2 pory (tylko białe części), ja wzięłam  jednego, młodego, ale całego pora

400ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku (dałam 2, a co :) )

1 łyżka natki pietruszki (zapomniałam kupić, zrobiłam bez)

½ pęczka listków szałwii

Sól

Biały pieprz (nie lubię, zastąpiłam kolorowym)

 

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

W garnku, na oliwie zaczynamy smażyć pora pokrojonego w drobne paski i posiekany ząbek czosnku. Po paru minutach dodajemy tuńczyka, ale bez zalewy i jogurt, po zagotowaniu dorzucamy makaron i po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami szałwii.

 

Robert Sowa w mojej kuchni- Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem

Smak naprawdę ciekawy, wszystko pięknie pachnie szałwią, a tuńczyk jest pyszny jak zawsze :)

prymat