Zatrzymałam się na tym przepisie, bo po pierwsze uwielbiam makaron, po drugie mam ochotę na tuńczyka, a po trzecie ostatnio niesamowicie smakuje mi szałwia, której w tym daniu nie zabrakło.
Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem
Składniki:
500g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
2 pory (tylko białe części), ja wzięłam jednego, młodego, ale całego pora
400ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku (dałam 2, a co :) )
1 łyżka natki pietruszki (zapomniałam kupić, zrobiłam bez)
½ pęczka listków szałwii
Sól
Biały pieprz (nie lubię, zastąpiłam kolorowym)
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
W garnku, na oliwie zaczynamy smażyć pora pokrojonego w drobne paski i posiekany ząbek czosnku. Po paru minutach dodajemy tuńczyka, ale bez zalewy i jogurt, po zagotowaniu dorzucamy makaron i po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami szałwii.
Smak naprawdę ciekawy, wszystko pięknie pachnie szałwią, a tuńczyk jest pyszny jak zawsze :)