Robert Sowa w mojej kuchni- Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie
Uwielbiam szpinak i to chyba pod każdą postacią. Dlatego szukam ciekawych przepisów ze szpinakiem w roli głównej. Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie właśnie jest takim daniem. Połączenie szpinaku ze śmietaną i świeżo startą gałką muszkatołową… poezja :) W oryginale kurczak występuje w formie udek bez skóry i kości. Ja z lenistwa udka zastąpiłam piersią. Dzięki temu potrawa była jeszcze delikatniejsza i smak szpinaku dominował. Nikt nie narzekał :)
KURCZAK DUSZONY Z TYMIANKIEM I SZPINAKIEM W ŚMIETANIE
Składniki:
4 udka z kurczaka bez skóry i kości (zastąpiłam piersią z kurczaka)
2 cebule pokrojone w kostkę
200g umytych, świeżych liści szpinaku (wzięłam 250g)
3 ząbki wyciśniętego czosnku
50g sera gorgonzola
50ml oleju do smażenia (dałam troszkę mniej)
100ml białego wina
200ml śmietany 36% (dałam śmietanę 30%)
Tymianek
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz (nie lubię, dałam kolorowy)
Sól
Wykonanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, czosnek, tymianek, oraz białe wino. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wlać śmietanę, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy, posiekane liście szpinaku. Dusić do miękkości ciągle mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą (nie przesadzajmy, należy pamiętać, że kurczak był posolony, i ser pleśniowy też jest słony), pieprzem i moją ulubioną świeżo startą gałką muszkatołową.
Podałam z ryżem i było przepyszne :)