Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Robert Sowa w mojej kuchni- Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

Kolejny wypróbowany przeze mnie przepis znaleziony w książce „Esencja smaku” okazał się sukcesem. Nie dość, że pyszny, to jeszcze prosty w przygotowaniu.

Uwielbiam szpinak i to chyba pod każdą postacią. Dlatego szukam ciekawych przepisów ze szpinakiem w roli głównej. Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie właśnie jest takim daniem. Połączenie szpinaku ze śmietaną i świeżo startą gałką muszkatołową… poezja :) W oryginale kurczak występuje w formie udek bez skóry i kości. Ja z lenistwa udka zastąpiłam piersią. Dzięki temu potrawa była jeszcze delikatniejsza i smak szpinaku dominował. Nikt nie narzekał :)

 

KURCZAK DUSZONY Z TYMIANKIEM I SZPINAKIEM W ŚMIETANIE

 

Składniki:

4 udka z kurczaka bez skóry i kości (zastąpiłam piersią z kurczaka)

2 cebule pokrojone w kostkę

200g umytych, świeżych liści szpinaku (wzięłam 250g)

3 ząbki wyciśniętego czosnku

50g sera gorgonzola

50ml oleju do smażenia (dałam troszkę mniej)

100ml białego wina

200ml śmietany 36% (dałam śmietanę 30%)

Tymianek

Gałka muszkatołowa

Biały pieprz (nie lubię, dałam kolorowy)

Sól

 

Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, czosnek, tymianek, oraz białe wino. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wlać śmietanę, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy, posiekane liście szpinaku. Dusić do miękkości ciągle mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą (nie przesadzajmy, należy pamiętać, że kurczak był posolony, i ser pleśniowy też jest słony), pieprzem i moją ulubioną świeżo startą gałką muszkatołową.

Robert Sowa w mojej kuchni- Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

Podałam z ryżem i było przepyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak