RICOTTA włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)

Opublikowano: 12.05.2015
Autor: norweska20
RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)
Ricotta to ser delikatny o stosunkowo niskie zawartości tłuszczu-20-30%,którego smak możemy przyrównać najprościej do niesolonego polskiego twarogu.Warty uwagi i zainteresowania ,gdyż doskonale sprawdza się w daniach zarówno słonych, jak i słodkich

Jeszcze 10 lat temu mało kto słyszał w Polsce o tym serze. Jednak za sprawą mody na gotowanie , coraz częściej spotykamy go w przepisach i programach kulinarnych. Dostępność tego produktu, to też dzisiaj nie problem, gdyż kupimy go w każdym supermarkecie- i tu wybierać możemy z kilku firm. Obecny jest obowiązkowo w festiwalach kuchni włoskiej organizowanej przez sieci dyskontowe, bo Ricotta to ser doceniany we Włoszech. Tak doceniany ,że we włoskim mieście Vizzini na Sycylii odbywa się właśnie festiwal poświęcony Ricottcie :)

Nie boję się nowych smaków, wiec z Ricottą jestem za pan brat. Lubię ją i lubię eksperymentować z tym serkiem w kuchni. Chwalę go wśród koleżanek i kiedy pytają co zrobić dzisiaj na obiad? - pytam a próbowałaś już w swojej kuchni Ricotty i przepisów z jej udziałem ? I są oczywiście te kobitki, które znają go tylko z nazwy i nie kupują bo nie wiedzą do czego go użyć ..ale i te które zaraz rzucają przepisem z jego udziałem :) Dla osób które jeszcze nie próbowały tego sera dodam, że najprościej opisać go w tych słowach : mięciutki, wilgotny i bardzo delikatny w smaku :)

A teraz kilka słów o tym jak powstaje ten ser. Słowo ricotta z włoskiego znaczy podwójnie warzony i tu tkwi cały sekret tego sera. Ricottę produkuję się-czyli warzy .. z serwatki powstałej po wyrobie serów podpuszczkowych. Ricotta to ser zaliczany do kategorii serów zwarowych czyli takich które są mieszaniną tłuszczu i białka. Wyrób jakim jest Ricotta uzyskuje się właśnie poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki-pełnej białka i zakwaszenie jej kulturami bakteryjnymi. Jakoby proces ten brzmi skomplikowanie, znajdują się pasjonaci, którzy ricottę robią sami w domu, wykorzystując w tym procesie serwatkę , która powstaje po zrobieniu domowego twarogu. Proces ten przedstawia się następująco; serwatkę która jest pełna białka, skwasza się za pomocą octu winnego lub soku z cytryny- które pełnią tu rolę koagulantów . Jednak puki co nie porywam się na ten plan i wolę udać się do sklepu i przynieść gotowy produkt do domu. :)

Ricotta jest wszechstronna- jednak moje uznanie zdobyła zdecydowanie w wersji na słono. Tarta z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i Ricottą to dla mnie bomba, która oprócz smacznego zestawienia, naprawdę fajnie się prezentuje......wiec warto zacerować ja na spotkaniu czy imprezce :) Ser ten idealnie komponuje się z makaronem i warzywami . Racuszki z udziałem tego serka są bardzo delikatne i lekkie i warto zaserwować je dzieciom, gdyż Ricotta może być podawana dzieciom po skończeniu pierwszego roku życia. Omlet jajeczny posmarowany serkiem i posypany granatem to smakowite i ciekawe śniadanie. Wariacji z użyciem tego serka jest naprawdę wiele.:)

Podam dzisiaj kilka przykładów w których wykorzystałam ten serek.

Tarta z tuńczykiem i ricottą :)

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)

Spód tarty:

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka 0.5 szklanki
masło 125 gram
  śmietana18% 3 łyżki
sól 1 szczypta

 

 

 

 

Nadzienie:
ser ricotta 200 gram
jajka 2 sztuki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
suszone pomidory 6 sztuk
czarnuszka 13 łyżeczki
oliwki zielone 10-15 sztuk
papryka słodka mielona 13 łyżeczki

Do miski przekładamy składniki na kruchy spód: masło, sól, mąki, masło , jajko.Z podanych składników zagniatamy ciasto- w trakcie zagniatania dodajemy śmietanę. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy: jajka, serek oraz paprykę słodką wędzona. Składniki mieszamy widelcem.Ciastem schłodzonym wylepiamy blachę do tarty- dziurkujemy widelcem. Na cieście umieszczamy masę serową. Na masie serowej układamy : tuńczyka podrobionego widelcem, oliwki oraz suszone pomidory, pokrojone na ,mniejsze kawałki. Dodatkowo gorę obsypujemy czarnuszką. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy listeczkami świeżej Bazyli. Smacznego :)

Tosty z piekarnika z farszem z ricotty i szpinaku

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)Składniki:

 chleb tostowy 1 opakowanie
szpinak mrożony 0,5 opakowania
ser ricotta 0.5 opakowania
czosnek 2 ząbki
pieprz czarny mielony 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
masło 13 kostki
ser żółty 13 kostki

 

 

Szpinak przekładamy do rondelka -rozmrażamy , dodajemy ser ricottę oraz przyprawy: pieprz, czosnek sól- wszystkie składniki mieszamy. Chleb tostowy smarujemy masłem i układamy na blaszce do pieczenia-wyłożonej folią. Na każdą kromkę nakładamy farsz, który następnie posypujemy potartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Smacznego :)

Muffinki z ricottą i batonikiem :)

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)Składniki:

ser ricotta 250 gram
jajka 2 sztuki
mleko 250 ml
masło 70 gram
mąka 300 gram
cukier 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
baton 1 sztuka

 

 

 

Do jednej miski przekładamy suche składniki: mąkę, cukier , proszek do pieczenia .W rondelku roztapiamy masło- studzimy i dodajemy go do składników mokrych umieszczonych w drugiej misce. Łączymy wszystkie mokre składniki czyli: roztopione masło, jajka, mleko, i ricottę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki batona twix. Ciasto umieszczamy w formie do pieczenia muffinek- wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Omlet z ricottą, szpinakiem i granatem

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)Omlet z ricottą, szpinakiem i granatem

jajka 2 sztuki
jogurt naturalny 2 łyżki
mąka 2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1 szczypta
kucharek 1 szczypta
granat 0,5 sztuki
ser ricotta 2 łyżki
szpinak świeży 1 garstka
olej do smażenia 0,5 łyżeczki
Do miseczki przekładamy : rozbite jajka, mąkę oraz jogurt naturalny.Wszystkie składniki mieszamy , dodając pieprz i kucharka. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy omleta z 2 stron. Lekko przestudzony omlet smaruje warstwą serka ricotta. Szpinak świeży myjemy, osuszamy i układamy na serku. Granat obieramy i rozsypujemy na szpinaku. Smacznego :)

Kluseczki z serkiem Ricottą

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)

 Składniki

ser ricotta 250 gram
mąka pszenna 200 gram
żółtko jaja 3 sztuki
ser żółty 30 gram
masło 2 łyżki

 

 


Przygotowujemy potrzebne składniki: ser ricottę, jajka, żółty ser, mąkę oraz masło. Białka oddzielamy od żółtek, wykorzystujemy tylko żółtka. Przekładamy je do miski i dodajemy ricottę. Widelcem łączymy żółtka z serkiem. Do powstałej masy dodajemy mąkę oraz starty na małych oczkach żółty ser. Wszystkie składniki zagniatamy.Z ciasta formujemy wałeczki, które następnie kroimy na drobne kluseczki-1,5-2 centymetrowe. Wodę zagotowujemy i wrzucamy na wrzątek kluseczki. Gotujemy je około 5 minut , co jakiś czas mieszając. Masło roztapiamy i polewamy nim ugotowane kluseczki.

Sernik z Ricottą i sosem truskawkowym

RICOTTA  włoski specjał , który coraz częściej gości na polskich stołach :)

 ciasto:

ser ricotta 250 gram
jogurt grecki 350 gram
jajka 3 sztuki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 sztuki

sos truskawkowy:

truskawki świeże 200 gram
cukier 2 łyżki

Przygotowujemy potrzebne składniki: ser ricotta, jogurt grecki, jajka, cukier , proszek do pieczenia, budyń. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania kremu jajecznego. Do powstałego kremu dodajemy ricottę oraz jogurt grecki. W trakcie miksowania dodajemy proszek do pieczenia oraz budyń. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy i dodajemy do masy w tortownicy. Białka delikatnie mieszamy z masą serową. Wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto opada-studzimy go i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy sos truskawkowy -w tym celu blenderem rozdrabniamy truskawki z cukrem. Powstałym sosem polewamy ukrojony kawałek serniczka.

prymat