Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego"

Robert Sowa – mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni z niezwykle bogatym, wieloletnim doświadczeniem, juror wielu konkursów kulinarnych oraz zdobywca prestiżowych nagród.

W swojej książce „W poszukiwaniu smaku doskonałego” Robert Sowa odkrywa przed czytelnikami sekrety idealnie przyrządzonych dań. To obszerna, licząca ponad 460 stron publikacja, w której zebrano przepisy na wyśmienite dania - od smakowitych przystawek przez dania główne po apetyczne desery.
W książce znajdziecie aż 13 głównych rozdziałów: Zakąski zimne, Sałatki, Kanapki, Sosy, Sushi, Zakąski gorące, Makarony, Zupy, Ryby, Mięsa, Dania z żurawiną amerykańską, Desery oraz Fun Cooking.
Na początku książki zaprezentowano kilkustronicowy wywiad z Robertem Sową w którym opowiada o swoim prywatnym życiu, drodze do kulinarnego sukcesu oraz miłości do gotowania, aby już na kolejnych stronach książki wprowadzić nas w prawdziwe bogactwo smaków i aromatów.

Recenzja książki Roberta Sowy

W rozdziale „Zimne przekąski” zebrano świetne przepisy na carpaccio, tatara czy przekąski z rybą w roli głównej. Nie zabrakło tutaj także aromatycznych przypraw Prymat, które nadają przysłowiową kropkę nad i, każdemu z prezentowanych tu dań. W rozdziale „Sałatki”, wśród składników królują świeże, sezonowe produkty. Dzięki dodatkowi do sałatek takich składników jak mięso czy jajka, większość prezentowanych tu przepisów może stanowić świetny, pełnowartościowy posiłek w letnie, upalne dni. Moją szczególną uwagę przykuła sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem norweskim i czerwonym sosem pesto oraz przepysznie zapowiadająca się wiosenna sałatka z arbuzem, melonem, świeżym groszkiem, fetą i sosem vinaigrette. Miłośnicy śniadań na bogato z pewnością znajdą coś dla siebie w rozdziale poświęconym kanapkom. Takie specjały jak choćby pieczywo tostowe podane z móżdżkiem cielęcym z jajkiem czy aromatyczne grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem i czarnym kawiorem – są zapowiedzią iście królewskiej uczty. W rozdziale „Sosy”, oprócz takich klasyków jak choćby tzatziki, guacamole czy klasyczny vinaigrette, znajdziecie pysznie zapowiadające się chutney z mango, pikantny sos z orzeszków ziemnych oraz sos błękitny, które nadadzą charakteru nawet prostemu daniu. „Zakąski na gorąco” to blisko 30 fantastycznych propozycji na „jeden kęs”. Od gęsich i indyczych wątróbek, przez cielęcą grasicę, wykwintne polędwiczki ze strusia, aż po klasyczne pierogi, placki ziemniaczane czy risotta. Niemniej świetne pomysły na dania znajdziecie w rozdziale poświęconym makaronom. Dowiecie się jak samodzielne przygotować ravioli, czym nadziać cannelloni i jak przyrządzić lasagne z bobem. Rozdział „Zupy” to idealne propozycje posiłków na wiosenne i letnie dni. Królują tu chłodniki, zupy kremy, choć nie zabrakło także pysznej, typowo zimowej zupy ziemniaczanej z porem i boczkiem czy jesiennej zupy z grzybów leśnych. Jak przygotować dorsza na parze? Jak połączyć rybę z owocami? I jak stworzyć idealną marynatę do łososia? Tego, i znacznie więcej dowiecie się z rozdziału „Ryby”, który szczególnie przykuł moją uwagę. W najobszerniejszym rozdziale - „Mięsa”, znajdziecie pomysły na pyszne dania obiadowe zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. To fantastyczny zbiór przepisów z wykorzystaniem różnych rodzajów i gatunków mięs. Od drobiu, przez wieprzowinę i wołowinę, aż po dziczyznę. W przedostatnim rozdziale poświęconym daniom z żurawiną poznacie pomysły na nietypowe połączenie owocu żurawiny z mięsem, makaronem, a także rybami. Dla amatorów słodkości w rozdziale poświęconym deserom zebrano garść wyśmienitych, prostych przepisów na słodką ucztę z dodatkiem sezonowych owoców czy czekolady.
Książka Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego” jest pięknie wydaną, obszerną publikacją z mnóstwem ciekawych inspiracji. Przejrzystość przepisów oraz niezwykle apetyczne zdjęcia autorstwa Pawła Słomczyńskiego sprawiają, że z książki korzysta się z prawdziwą przyjemnością. Robert Sowa odkrywa przed czytelnikami tajniki sztuki kulinarnej, „żongluje” smakami i aromatami, tworząc na talerzach prawdziwe dzieła sztuki… Łączy ze sobą nietypowe składniki i inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Myślę, że poszukiwania smaku doskonałego okazały się owocne. A dowodem na to jest właśnie ta fantastyczna publikacja, która powinna znaleźć się w kulinarnej biblioteczce każdego miłośnika sztuki kulinarnej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak