Książka wydana jest w miękkiej, lakierowanej oprawie. Zawiera 216 stron i podzielona jest na 9 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na: śniadania, sałatki, posiłki do pracy, przystawki, zupy, ryby i owoce morza, mięsa, desery oraz rozdział poświęcony cudownemu działaniu naturalnych produktów używanych w kuchni.
Każdy z przepisów zawiera zdjęcie, choć według mnie, nie każda z fotografii ujmuje i zachwyca. Przepisy zebrane w tej książce są w większości proste, jednak brakuje obok nich informacji dotyczących czasu przygotowania, pieczenia czy kaloryczności danej potrawy - cennych informacji szczególnie dla początkujących kucharzy. Nie we wszystkich przepisach sprecyzowana jest także dokładnie gramatura składników. W sposobie przygotowania niektórych potraw irytujące może stać się notorycznie powtarzające się zdrobnienia składników dań. Podobną irytację powodować mogą także liczne zdjęcia pani Marty zajmujące całe strony i skutecznie odciągające uwagę od "dobrego jedzenia". To jednak książka napisana przez celebrytkę, więc twarz autorki może (a wręcz powinna) widnieć na co drugiej fotografii.
Lista moich ulubionych składników w kuchni w większości pokrywa się z ulubionymi składnikami autorki książki. Dominują tu zioła, czosnek, chili, świeże sałaty i kolorowe składniki. Fajnym pomysłem w książce jest wygospodarowanie paru stron na końcu, przeznaczonych na notatki czytelnika. Co do zebranych tu przepisów większość z nich znam i przygotowują według własnego przepisu. Część jednak jest godna uwagi i wypróbowania m.in. terrina z łososia czy królik w figach i miodzie z tymiankiem, rozmarynem i szałwią.
Publikacja według mnie jest ciekawa, choć nie zachwycająca. Książkę spodoba się pewnie osobom, którze lubią proste przepisy na dania korzystnie wpływające na zdrowie i urodę. Może zainteresować także osoby, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Tytuł: "Moja Dolce Vita"
Autor: Marta Grycan
Stron: 216
Okładka: miękka, lakierowana
Wydawnictwo: G+J
Cena: 39,90 zł