Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki "Encyklopedia zdrowego żywienia. Tajemnice klasztornych specjałów"

To trzecia z książek wchodząca w skład "Encyklopedii zdrowego żywienia". Inspirujące przepisy, piękne zdjęcia i garść ciekawych informacji to główne zalety tej publikacji.

Publikacja ta, to zbiór bardzo ciekawych, a zarazem prostych przepisów z klasztornych kuchni. Książka wydana jest w twardej oprawie, na dobrej jakości papierze. Liczy 240 stron, na których znajdziecie mnóstwo przepisów na dania przygotowane z zaledwie kilku składników. To pięknie wydany album z recepturami bazującymi na tym co zdrowe i proste. Nie brakuje to jednak sporej szczypty oryginalności i nowoczesności.

Recenzja książki

Książka podzielona jest na dwie części: Kuchnia mnichów i Ogród mnichów. W pierwszym rozdziale znajdziecie różnorodne przepisy na przekąski, pierwsze i drugie dania oraz desery. Przepisy zilustrowane są pięknymi, artystycznymi zdjęciami oraz opatrzone informacjami o czasie przygotowania, pieczenia, stopniu trudności oraz idealnie dopranymi do potrawy rodzajami wina. Dodatkowo każdy z przepisów zawiera ciekawostki dotyczące jego pochodzenia. Przepisy przeplatają opowieści o mnichach, ich życiu i działalności, co sprawia, że książka jest pięknym albumem z mnóstwem ciekawych informacji.

Recenzja książki

Tak jak w pozostałych książkach wchodzących w skład Encyklopedii Zdrowego Żywienia i tutaj możecie znaleźć adresy opactw i sanktuariów, które możecie odwiedzić będąc we Włoszech.
Rozdział Ogród mnichów zawiera mnóstwo inspiracji na dania i przekąski z wykorzystaniem sezonowych warzyw, owoców oraz ziół. Tak jak w poprzednim rozdziale również i tu, mniej znaczy więcej. Przepisy opierają się na wykorzystaniu zaledwie kilku niezbędnych składników, dzięki którym można wyczarować apetyczne potrawy i przetwory "z duszą". Ciekawostki pod każdym z przepisów pozwalają dodatkowo poznać historię dania oraz źródło jego pochodzenia. Ze szczególnym zainteresowaniem przeczytałam ten właśnie rozdział i wiem, że wiele z przedstawionych tu przepisów z pewnością wykorzystam, kiedy mój ogród po zimowym śnie wreszcie napełni się kolorami.

Przepisy zebrane w tej książce urzekają swą prostotą i jednocześnie zawierają w sobie coś z oryginalności. Takie dania, jak choćby makaron z kwiatami dyni, kasztanowe pierożki czy risotto z grzybami po cystarsku dzięki niebanalnemu połączeniu składników z pewnością dają ciekawy efekt końcowy. 
Książka to zbiór przepisów, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność. To publikacja, dzięki której poznacie sekrety klasztornych specjałów i samodzielnie przygotujecie wspaniałe, proste dania, które doprawione szczyptą nowoczesności z pewnością zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia. To książka, której zakup szczerze polecam!

Tytuł: "Encyklopedia zdrowego żywienia. Tajemnice klasztornych specjałów"
Autor/Autorzy: red. Armando Minuz
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: twarda
Stron: 240
Format: 20 x 28 cm
Rok wydania: 2008
Cena: 39,90 zł

Ola1984 25.11.2013 19:46
Tak, kasztanowe pierożki są na słodko z dodatkiem czekolady, migdałów i rumu ;) Muszą smakować obłędnie, zresztą w książce można znaleźć więcej niemniej smacznie zapowiadających się przepisów z kasztanami :) Oj, zdecydowanie można się zaczytać...
borgia 24.11.2013 22:15
O te kasztanowe pierożki to ja bym poprosiła... Ale postaram się dorwać tę książkę (ile to już tych pozycji się nazbierało?). Widzę je na okładce, więc muszą być na słodko. Można się zaczytać - to pewne. A to bardzo lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak