Recenzja książki "Encyklopedia zdrowego żywienia. Tajemnice klasztornych specjałów"

Opublikowano: 21.11.2013
Autor: Ola1984
Recenzja książki "Encyklopedia zdrowego żywienia. Tajemnice klasztornych specjałów"
To trzecia z książek wchodząca w skład "Encyklopedii zdrowego żywienia". Inspirujące przepisy, piękne zdjęcia i garść ciekawych informacji to główne zalety tej publikacji.

Publikacja ta, to zbiór bardzo ciekawych, a zarazem prostych przepisów z klasztornych kuchni. Książka wydana jest w twardej oprawie, na dobrej jakości papierze. Liczy 240 stron, na których znajdziecie mnóstwo przepisów na dania przygotowane z zaledwie kilku składników. To pięknie wydany album z recepturami bazującymi na tym co zdrowe i proste. Nie brakuje to jednak sporej szczypty oryginalności i nowoczesności.


Książka podzielona jest na dwie części: Kuchnia mnichów i Ogród mnichów. W pierwszym rozdziale znajdziecie różnorodne przepisy na przekąski, pierwsze i drugie dania oraz desery. Przepisy zilustrowane są pięknymi, artystycznymi zdjęciami oraz opatrzone informacjami o czasie przygotowania, pieczenia, stopniu trudności oraz idealnie dopranymi do potrawy rodzajami wina. Dodatkowo każdy z przepisów zawiera ciekawostki dotyczące jego pochodzenia. Przepisy przeplatają opowieści o mnichach, ich życiu i działalności, co sprawia, że książka jest pięknym albumem z mnóstwem ciekawych informacji.


Tak jak w pozostałych książkach wchodzących w skład Encyklopedii Zdrowego Żywienia i tutaj możecie znaleźć adresy opactw i sanktuariów, które możecie odwiedzić będąc we Włoszech.
Rozdział Ogród mnichów zawiera mnóstwo inspiracji na dania i przekąski z wykorzystaniem sezonowych warzyw, owoców oraz ziół. Tak jak w poprzednim rozdziale również i tu, mniej znaczy więcej. Przepisy opierają się na wykorzystaniu zaledwie kilku niezbędnych składników, dzięki którym można wyczarować apetyczne potrawy i przetwory "z duszą". Ciekawostki pod każdym z przepisów pozwalają dodatkowo poznać historię dania oraz źródło jego pochodzenia. Ze szczególnym zainteresowaniem przeczytałam ten właśnie rozdział i wiem, że wiele z przedstawionych tu przepisów z pewnością wykorzystam, kiedy mój ogród po zimowym śnie wreszcie napełni się kolorami.

Przepisy zebrane w tej książce urzekają swą prostotą i jednocześnie zawierają w sobie coś z oryginalności. Takie dania, jak choćby makaron z kwiatami dyni, kasztanowe pierożki czy risotto z grzybami po cystarsku dzięki niebanalnemu połączeniu składników z pewnością dają ciekawy efekt końcowy. 
Książka to zbiór przepisów, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność. To publikacja, dzięki której poznacie sekrety klasztornych specjałów i samodzielnie przygotujecie wspaniałe, proste dania, które doprawione szczyptą nowoczesności z pewnością zachwycą najbardziej wyszukane podniebienia. To książka, której zakup szczerze polecam!

Tytuł: "Encyklopedia zdrowego żywienia. Tajemnice klasztornych specjałów"
Autor/Autorzy: red. Armando Minuz
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: twarda
Stron: 240
Format: 20 x 28 cm
Rok wydania: 2008
Cena: 39,90 zł

prymat