Rabarbar, a właściwie rzewień bo tak się on nazywa chyba od zawsze zapisuje się korzystnie w swych wartościach. Często zastanawiam się dlaczego kwalifikuję go do owoców skoro jest warzywem ... Z pewnością w przyszłym sezonie znowu zadam sobie to pytanie. Jego smakiem cieszymy się wiosną kiedy to jest najsmaczniejszy. Możemy wykorzystać go zarówno do wypieków słodkości jak i do nalewek czy mięs. Dzisiaj chciałam zaproponować coś smacznego z jego udziałem :)
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Składniki:
ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
100 g masła
1 ½ łyżki jogurtu greckiego
beza:
3 białka
90 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
450 g rabarbaru
2 łyżki cukru
płatki migdałowe do posypania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia. Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.
Drobiowe kotleciki z rabarbarem i mozzarellą
Składniki:
1 stek z indyka około 150 g
10 dag rabarbaru
2 łyżki tartej mozzarelli z bloku
sól i pieprz do smaku
1 jajko
¾ szklanki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Rabarbar obieramy, kroimy w plastry, przekładamy do rondla i podduszamy z 50 ml wody do uzyskania rabarbarowego musu. Stek z indyka oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. Następnie całą powierzchnie mięsa smarujemy rabarbarem, na jednym boku układamy wałeczek startego sera i zwijamy w roladę. Zawijamy w woreczek śniadaniowy bądź w folię spożywczą dość ciasno i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut (kiedy zmarznie będzie łatwiej kroić), po tym czasie wyciągamy i kroimy w krążki o grubości około 2 cm. W miseczce roztrzepujemy jajko z dodatkiem soli i pieprzu, na talerzyk przesypujemy bułkę tartą. Kotleciki panierujemy w bułce tartej, a następnie w jajku. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.