Rabarbarowy sezon ...

Opublikowano: 19.05.2014
Autor: Konczi
Rabarbarowy sezon ...
Rabarbar ... idziesz sobie bazarkiem i spogląda na Ciebie ze straganu - co myślisz ? :) U mnie pojawia się jedna myśl .. dzisiaj będzie pysznie :)

Rabarbar, a właściwie rzewień bo tak się on nazywa chyba od zawsze zapisuje się korzystnie w swych wartościach. Często zastanawiam się dlaczego kwalifikuję go do owoców skoro jest warzywem ... Z pewnością w przyszłym sezonie znowu zadam sobie to pytanie.  Jego smakiem cieszymy się wiosną kiedy to jest najsmaczniejszy. Możemy wykorzystać go zarówno do wypieków słodkości jak i do nalewek czy mięs. Dzisiaj chciałam zaproponować coś smacznego z  jego udziałem :) 

 

 

 

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi

Rabarbarowy sezon ...

Składniki: 

ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

100 g masła

1 ½ łyżki jogurtu greckiego

beza:

3 białka

90 g cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

450 g rabarbaru

2 łyżki cukru

płatki migdałowe do posypania

 

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia. Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.

 

 

 

Drobiowe kotleciki z rabarbarem i mozzarellą

Rabarbarowy sezon ...

 

Składniki:

1 stek z indyka około 150 g

10 dag rabarbaru

2 łyżki tartej mozzarelli z bloku

sól i pieprz do smaku

1 jajko

¾ szklanki bułki tartej

olej rzepakowy do smażenia

 
Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy w plastry, przekładamy do rondla i podduszamy z 50 ml wody do uzyskania rabarbarowego musu. Stek z indyka oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. Następnie całą powierzchnie mięsa smarujemy rabarbarem, na jednym boku układamy wałeczek startego sera i zwijamy w roladę. Zawijamy w woreczek śniadaniowy bądź w folię spożywczą dość ciasno i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut (kiedy zmarznie będzie łatwiej kroić), po tym czasie wyciągamy i kroimy w krążki o grubości około 2 cm. W miseczce roztrzepujemy jajko z dodatkiem soli i pieprzu, na talerzyk przesypujemy bułkę tartą. Kotleciki panierujemy w bułce tartej, a następnie w jajku. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.



prymat