Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

quiche francuski specjał dla wegetarian :)

Pyszne danie na zimne wieczory idealne dla wegetarian :)

 

 

 

 

Ciasto ;

200 g miękkiego masła

400 g mąki

sól , pieprz

1 jajko

1 łyzka śmietany

Ciasto zarabiamy jak zwykłe kruche :) i wylepiamy nim formę do tarty

 

 

 

Farsz ;

200 g fasolki szparagowej

100 g brukselki

1 por 

200 g szpinaku moze byc świeży lub mrożony

można użyć sera dowolnego albo zółty albo plesniowy ( wegetarianie jak nie jedzą mogą użyć sosu beszamelowego )

Warzywa podduszamy na wolnym ogniu do miękkości , doprawiamy według uznia musi byc intensywane w smaku czyli pieprz , sól , gałka muszkatołowa , mięta

Gotowy farsz wykladamy na ciasto do formy i posypujemy serem ;)

Pieczemy w piekarniku ok 15 - 20 min w tem 200 st

 

bami 19.01.2012 23:52
Właśnie o tą gorzkość mi chodzi :) brukselkę w zupie jarzynowej lubię, ale tylko w zupie :P a przynajmniej nie jadłam jej pod żadną inną postacią, która by mi smakowała, ale to quiche...kto wie ;)
Anna133 18.01.2012 14:50
kwestia tego co kto lubi , byle tylko nie trafić na gorzką ;)
bami 18.01.2012 13:46
Quiche to coś, do czego przygotowania zabieram się od dłuższego czasu - Twoje @Anno wygląda bardzo apetycznie, aczkolwiek nie jestem przekonana do tej brukselki ;)
Sarenka 11.01.2012 19:25
Ujęcia kuszące! Ależ nabrałam smaka :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak