quiche francuski specjał dla wegetarian :)

Opublikowano: 11.01.2012
Autor: Anna133
quiche francuski specjał dla wegetarian :)
Pyszne danie na zimne wieczory idealne dla wegetarian :)

 

 

 

 

Ciasto ;

200 g miękkiego masła

400 g mąki

sól , pieprz

1 jajko

1 łyzka śmietany

Ciasto zarabiamy jak zwykłe kruche :) i wylepiamy nim formę do tarty

 

 

 

Farsz ;

200 g fasolki szparagowej

100 g brukselki

1 por 

200 g szpinaku moze byc świeży lub mrożony

można użyć sera dowolnego albo zółty albo plesniowy ( wegetarianie jak nie jedzą mogą użyć sosu beszamelowego )

Warzywa podduszamy na wolnym ogniu do miękkości , doprawiamy według uznia musi byc intensywane w smaku czyli pieprz , sól , gałka muszkatołowa , mięta

Gotowy farsz wykladamy na ciasto do formy i posypujemy serem ;)

Pieczemy w piekarniku ok 15 - 20 min w tem 200 st

 

prymat