Zima przed nami, więc dzisiaj chciałabym wam polecić przygotowanie tarty -quichy z użyciem warzywa, które ma duży wpływ dla podtrzymania naszej odporności... CEBULI-której lecznicze właściwości w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. Zaleta tego wypieku to wyjątkowo niski koszt przygotowania oraz to że nie jest pracochłonna. Jej podstawowe składniki to : podsmażona cebulka, ser i idealnie kruchy spód. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy spoiwo dla pozostałych składników. Cebula w takim połączeniu, jest bardzo smakowita- nawet dla tych wybrzydzających:), wiec zachęcam do wypróbowania takiego zestawienia.
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Niektórzy stosują rozróżnienie między tartą a Quichą przyjmując że: tarta jest wytrawnym lub słodkim daniem, na które składa się podstawa z ciasta oraz nadzienie, a quicha to danie wypełnione wytrawnym nadzieniem, gdzie składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami-która nigdy nie jest słodka...Czyli tarta może być słodka i wytrawna, a quicha tylko i wyłącznie wytrawna.
Zatrzymajmy się jeszcze na chwile, aby zwrócić uwagę na dobroczynny wpływ naszego głównego składnika czyli cebuli.
Cebula to naprawdę zdrowe warzywko którego dobroczynne działanie wyraża się poprzez:
- bakteriobójcze, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu.
- pobudza wydalanie moczu,
- usuwa nadmiar wody z organizmu.
Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na:
* reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów),
* choroby, którym towarzyszy opuchlizna,
* przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
* albuminurii (obecność białka w moczu),
* uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi
A teraz opisze wam jak przygotowałam moją Quiche z cebulą
składniki:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 g wody
odrobina soli
wierzch:
5–6 cebul
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 jajka
2/3 szklanki kremówki
1/2 łyżeczki Kucharka
1/3 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2/3 szklanki startego sera
Do miski przekładamy składniki potrzebne do wykonania kruchego spodu: masło, mąkę, sól, jajko oraz wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, wałkujemy i przekładamy do blachy na tartę. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Cebule obieramy , kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przyprawy: pieprz, przeciśnięty czosnek oraz Kucharka.
Przygotowujemy sos serowy w tym celu łączymy ze sobą następujące składniki: śmietanę, jaja, mąkę, przyprawy oraz start żółty ser.
Cebulkę wykładamy na podpieczony spód.
Warstwę cebuli zalewamy sosem serowym i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Pieczemy w 180 stopniach.
Mam nadzieję ze ta propozycja zaserwowania cebuli przypadnie Wam do gustu i często będzie gościć w waszym domu. Życzę smacznego :)