Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszności świątecznych ciag dalszy

Święta bez chleba to tak jakby siedzieć przy pustym stole nawet ,gdyby był wypełniony po brzegi.

                              Dla świeżego domowego chleba nieba uchylę.


Gdy sama go upiekę to moje dzieci nie mogą sie doczekac kiedy go skorztują.

Myślę, że nie tylko u mnie tak lubiane jest swojskie pieczywo.

A wiec polecam każdemu kto jeszcze niepróbował.

 

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Pyszności świątecznych ciag dalszy

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-

 

Składniki:

0,5 kg  mąki pszennej

1 kostka świeżych drożdży

400 ml ciepłej wody + 3 łyżki

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczka soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczka oregano

1 jajko

250 g żółtego sera

ziarna słonecznika do posypania chleba przed pieczeniem


 

Drożdże rozcieramy z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut by drożdże zaczęły "pracować'.

Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy zioła, oregano i sól.

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Gdy drożdże zaczną podwajać swą objętość wlewamy do miski i energicznie wyrabiamy. 

Dodajemy jajko, resztę wody  i nadal wyrabiamy.

Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto wyrosło.

Forme keksówke 30 cm smarujemy olejem i posypujemy mąką.

Wyrośniete ciasto przekładamy do formy, posypujemy słonecznikiem.

 

 

 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 

Pyszności świątecznych ciag dalszy

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0


Odtawiamy jeszcze na 10 minut.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Ci pieczemy 45 minut.

 


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Pyszności świątecznych ciag dalszy

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0



0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Pyszności świątecznych ciag dalszy 

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

                                        

                                             PRAWDA,ŻE APETYCZNIE WYGLĄDA ?


0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 

Pyszności świątecznych ciag dalszy

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Moje córki wzięły kanapki zrobione z tym chlebkiem.

Po powrocie powiedziały, że koleżanki w szkole dziwiły się jak może w tym chlebie być żółty ser jak go nie widać.

Taka prosta rzecz, a sprawia zakłopotanie.

Moja córka też tego nie wiedziała.

Akurat , gdy go robiłam nie podgladały co robię .

Dziś pewnie wytłumaczy skąd jak ser znalazł się w chlebie i dlaczego go nie widać , tylko czuć piękny zapach ziół. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak