Składniki na ciasto kruche:
- 150g mąki
- 2.5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 115g zimnego (!) masła
- żółtko
- ewentualnie odrobina zimnej wody
Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ze sobą (ważne, by mieć przy tym chłodne ręce. Warto zanurzyć je wcześniej w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem), w razie potrzeby dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo. Staramy się to zrobić szybko. Schładzamy je w lodówce (około 30-40 minut).
Nagrzewamy piekarnik do 190st.
Formę do tart smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy, aż się zezłoci.
Krem:
- 260g śmietany
- 2 jajka
- 80g cukru
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- garść jagód (u mnie zamrożone)
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i dokładnie miksujemy.Wrzucamy jagody i mieszamy.
Masę wylewamy na spód (może być gorący) i pieczemy około 20-30 minut.Ważne, by wierzch był miękki, ale nie płynny.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zaparzamy pyszną herbatę ( u mnie Irving o smaku truskawek, melona i zielonego pieprzu- próbowaliście? Mniam!) i delektujemy się tym smakiem!
Smacznego!