Pyszna tarta z kremem śmietanowym i jagodami

Opublikowano: 03.01.2013
Autor: Russkaya
Pyszna tarta z kremem śmietanowym i jagodami
Jeśli lubicie delikatne ciasta z kremem, który wręcz rozpływa się w ustach, to ta tarta jest stworzona idealnie dla Was! Tylko uważajcie, bo na jednym kawałku się nie skończy :)



Składniki na ciasto kruche:

  • 150g mąki
  • 2.5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 115g zimnego (!) masła
  • żółtko
  • ewentualnie odrobina zimnej wody

 

Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ze sobą (ważne, by mieć przy tym chłodne ręce. Warto zanurzyć je wcześniej w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem), w razie potrzeby dodajemy łyżeczkę lub dwie zimnej wody. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo. Staramy się to zrobić szybko. Schładzamy je w lodówce (około 30-40 minut).

Nagrzewamy piekarnik do 190st.

Formę do tart smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy, aż się zezłoci.

 

Krem:

  • 260g śmietany
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • garść jagód (u mnie zamrożone)

 

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i dokładnie miksujemy.Wrzucamy jagody i mieszamy.

Masę wylewamy na spód (może być gorący) i pieczemy około 20-30 minut.Ważne, by wierzch był miękki, ale nie płynny.

Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


Zaparzamy pyszną herbatę ( u mnie Irving o smaku truskawek, melona i zielonego pieprzu- próbowaliście? Mniam!) i delektujemy się tym smakiem!

 

Smacznego!

prymat