Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 6 jajek
- 7 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 60 g drożdży świeżych
- mleko*
* Mleka będziemy potrzebować około 300-400ml. Trudno powiedzieć dokładnie, bo każda mąka jest inna. Więc najlepiej podgrzać go tak z 400ml, najwyżej całego nie wykorzystamy.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mleko (1 szklankę) podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
Jajka ubić razem z cukrem.
W misce wymieszać mąkę i cukier waniliowy. Wlać masło, jajka z cukrem i rozczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Dwie keksówki smarujemy masłem i podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175 st aż ładnie się przyrumienią.