Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta chałka

U nas w domu wypieki drożdżowe cieszą się niezłym powodzeniem. Zawsze znajdzie się chętny na kawałek chałki i szklankę mleka lub gorącego kakao. Z podanej porcji otrzymamy dwie big chałki. Możemy dodać do nich rodzynki lub małe kawałeczki czekolady, jeśli lubimy. Polecam zrobić do nich i kruszonkę, będą wtedy jeszcze smaczniejsze.

Puszysta chałka


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 6 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 60 g drożdży świeżych
  • mleko*

 

* Mleka będziemy potrzebować około 300-400ml. Trudno powiedzieć dokładnie, bo każda mąka jest inna. Więc najlepiej podgrzać go tak z 400ml, najwyżej całego nie wykorzystamy.

 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Mleko (1 szklankę) podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.

Jajka ubić razem z cukrem.

W misce wymieszać mąkę i cukier waniliowy. Wlać masło, jajka z cukrem i rozczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Dwie keksówki smarujemy masłem i podsypujemy mąką.

Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 175 st aż ładnie się przyrumienią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak