Baranki zrobiłam z ciasta drożdżowego ,a że mam tylko jedną foremkę piekłam je kolejno i każdy wyszedł inny. Jeden bardziej, a drugi mniej przypieczony.
Jeszcze kilka razy i dojdę do perfekcji. Bynajmniej taką mam nadzieję.
Składniki na 4 świąteczne baranki.
600 g mąki tortowej
50 g świeżych drożdzy
18 łyżek cukru kryształ
250 ml ciepłego mleka
4 jajka
100 g roztopionej margaryny
biały lukier do dekoracji
Drożdże rozcieramy z 125 ml mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę ,reszte cukru, wbijamy jajka.
Wlewamy wyrośniety rozczyn.
Dokładnie wyrabiamy a pod koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze chwile.
Odstawiamy na 30 - 40 minut.
Następnie po kolei wlewamy do 3/4 wysokości foremki ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
Wyciagamy, wlewamy kolejna porcje ciasat i pieczemy.
Po upieczeniu wszystkich 4 baranków ścinamy trochę spód by baranek mógł stać prosto.
Dekorujemy białym lukrem.
Ozdabiamy wg własnego pomysłu.
Gdy chcemy podarować takiego baranka wystarczy, że zapakujemy go w celofan i zwiążemy po bokach. Prezent gotowy.....