Przemycanie kaszy w kuchni cd.
Tartaletki z kaszą są łatwe w przygotowaniu , a aromat przyprawy do piernika i pomarańczy świetnie przenikł w głąb zwyczajnej kaszy gryczanej.
Tartaletki z kaszą gryczaną z nutą piernika i pomarańczy.
Składniki na 12 sztuk:
ciasto :
200g mąki pszennej
150 g margaryny schłodzonej
2 żółtka
Nadzienie:
100 g kaszy gryczanej prażonej
woda
skórka z jednej pomarańczy
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Prymat
100 g cukru
50 g margaryny
2 żółtka
Dodatkowo:
cukier puder.
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagniatamy ,zawijamy w folię i chłodzimy 20 minut w lodówce.
Międzyczasie wkładamy woreczek kaszy gryczanej do garnka z wodą ,wsypujemy przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy lekko nadgniecioną by wydobyć z niej olejki eteryczne.
Gotujemy razem około 20 minut.
Kaszę odstawiamy na durszlak lub duże sito by odciekła od wody.
Przesypujemy do miski. Dokładamy margarynę ,cukier i żółtka. Mieszamy by powstała jednolita masa.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej.
Forme na 12 muffinek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką .
Wykładamy każdą "dziurkę "ciastem lekko dociskając do brzegu foremki.
Następnie nakładamy nadzienie .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy 15 minut ,a nastepnie przykrywamy tartaletki folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Polecam : słodkie, pyszne i zdrowe .