Przemycanie kaszy w kuchni . cd.
Kasza gryczana kiedyś na naszych stołach często spotykana teraz trochę zapomniana. Warto powrócić do niej choć raz w tygodniu i kosztować ją w różnych połączeniach smakowych.
We wcześniejszym wpisie pokazałąm jak można połączyć ją z serem teraz pokażę jak dobre lody z niej możemy zrobić .
Lody gryczano - ananasowe.
Składniki na około 1 litr lodów
100 g kaszy gryczanej
2 duże żółtka
5 łyżek cukru pudru
250 ml mleka 2%
200 ml śmietany kremówki 36 %
200 g ananasa z puszki
1 laska wanili
sos czekoladowy do ozdoby.
Sposób przygotowania;
Kasze gryczaną wsypujemy do pojemnika rozdrabniacza dołączonego do blendera.
Rozdrabniany tak kasze by powstała jak najdrobniejsza tzw. mączka.
Mleko wlewamy do garnka gotujemy.
Wygrążamy chwilę wcześniej miąższ z laski wanilii.
Dodajemy do gotującego się mleka i wsypujemy kasze. Gotujemy 6 minut.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Rozdrabniamy kawałki ananasa blenderem.
Dodajemy je do wystudzonej kaszy i razem jeszcze chwilę rozdrabniamy blenderem by masa była gładka.
Śmietanę ubijamy z połową cukru pudru.
Żółtka miksujemy z resztą cukru.
Do kaszy z ananansem wlewamy zółtka miksujemy już robotem,
a pod koniec dodajemy ubitą śmietanę .
Przelewamy do szklanego pojemnika, ozdabiamy sosem czekoladowym i wstawiamy do zamrażalnika.
Mrozimy całą noc.
Szkoda, że nie możecie teraz skosztować ale warto skusić się zrobić takie lody samemu w domu.
Z dodatekiem owoców tropikalnych pyszny deser dla dorosłych i maluchów.
Smacznego..