Przemycanie kaszy w kuchni . cd.

Opublikowano: 19.11.2013
Autor: IZABELA29
Przemycanie kaszy w kuchni . cd.
Och ta kasza gryczana... Smaczna i zdrowa w parę chwil gotowa, a tu taki problem mam,że tylko sama na nią smaka mam.

     Kasza gryczana kiedyś na naszych stołach często spotykana teraz trochę zapomniana. Warto powrócić do niej choć raz w tygodniu i kosztować ją w różnych połączeniach smakowych.

We wcześniejszym wpisie pokazałąm jak można połączyć ją z serem teraz pokażę jak dobre lody z niej możemy zrobić .

 

         

  Lody gryczano - ananasowe.

 



Składniki na około 1 litr lodów

100 g kaszy gryczanej

2 duże żółtka

5 łyżek cukru pudru

250 ml mleka 2%

200 ml śmietany kremówki 36 %

200 g ananasa z puszki

1 laska wanili

sos czekoladowy do ozdoby.

 

 

 

 




Sposób przygotowania;

 

Kasze gryczaną wsypujemy do pojemnika rozdrabniacza dołączonego do blendera.

Rozdrabniany tak kasze by powstała jak najdrobniejsza tzw. mączka.

Mleko wlewamy do garnka gotujemy.

Wygrążamy chwilę wcześniej miąższ z laski wanilii.

Dodajemy do gotującego się mleka i wsypujemy kasze. Gotujemy 6 minut.

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Rozdrabniamy kawałki ananasa blenderem.

Dodajemy  je do wystudzonej kaszy i razem jeszcze chwilę rozdrabniamy blenderem by masa była gładka.

Śmietanę ubijamy z połową cukru pudru.

Żółtka miksujemy z resztą cukru.

Do kaszy z ananansem wlewamy zółtka miksujemy już robotem,

a pod koniec dodajemy ubitą śmietanę .

Przelewamy do szklanego pojemnika, ozdabiamy sosem czekoladowym i wstawiamy do zamrażalnika.

Mrozimy całą noc.

 

 

 

 

 

 

Szkoda, że nie możecie teraz skosztować ale warto skusić się zrobić takie lody samemu w domu.

Z dodatekiem owoców tropikalnych pyszny deser dla dorosłych i maluchów.

Smacznego..

prymat