Wielkanocny stół kojarzy nam się z sałatkami, w których obowiązkowo musi znaleźć się jajko. Mam dla Was kilka propozycji. Zapraszam, może wybierzecie coś dla siebie.
Ja i moja rodzina uwielbiamy sałatki. Na wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się chociaż jedna sałatka. Mam dla Was kilka sprawdzonych propozycji. Bardzo polecam jajka na żurawinowo-chrzanowej pierzynce. Ładnie prezentują się na talerzu i pysznie smakują. Obowiązkowo podajemy ze świeżym pieczywem i wędliną. Druga sałatka to szybka i prosta w przygotowaniu, wystarczy do niej kilka prostych składników. Kolejna sałatka chrzanowa. Idealna do jako dodatek do mięs do drugiego dania lub do wędlin. I ostatnia w której już znajduje się wędlina i ser żółty, również łatwa i szybka w przygotowaniu. Przeglądnijcie moje przepisy, które prezentuję Wam poniżej, może któryś przypadnie Wam do smaku.
Moje propozycje:
1. Jajka na żurawinowo - chrzanowej pierzynce.
Takie jajka możemy przygotować na świąteczny stół. Robi się je bardzo szybko, więc nie wymagają dużo pracy. Mnie najbardziej smakują ze świeżym pieczywem. Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek
1 niewielkie twarde jabłko
sól i pieprz do smaku
chrzan żurawinowy (według uznania )
majonez 3-4 łyżki
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupek.
2. Jabłko obieramy i ścieramy razem z dwoma jajkami na tarce o dużych oczkach.
3. Do startych jajek i jabłka dodajemy majonez, chrzan żurawinowy według uznania, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.
4. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.
5. Smacznego.
2. Sałatka z pieczarek, jajek i groszku.
Zaletą tej sałatki jest to,że można przygotować ją bardzo szybko. Możemy ja podać ze świeżym pieczywem i ulubioną wędliną. Polecam również na świąteczny stół. Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek
1 puszka zielonego groszku
1 mały słoiczek marynowanych w occie pieczarek ( około 20 dag )
około 3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Zielony groszek dokładnie odsączamy z zalewy.
3. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Sałatkę odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się. Możemy również przed podaniem schłodzić w lodówce.
6. Smacznego.
3. Sałatka z chrzanową nutką.
Taką sałatkę przygotowuje się bardzo szybko. Jest bardzo smaczna. Może być dodatkiem do drugiego dania lub podawana z pieczywem na kolację lub śniadanie. U mnie była jako dodatek do mięsa. Zapraszam :)
Składniki:
3 jajka
1 puszka kukurydzy
1 małe jabłko
3 łyżki ćwikły z chrzanem ( ze słoiczka )
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki ( według uznania )
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy,obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Kukurydzę i ćwikłę odsączmy na sicie z zalewy.
3. Jabłko myjemy osuszamy, obieramy,usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Natkę pietruszki płuczemy osuszamy i drobno kroimy.
5. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę, żeby sałatka przegryzła się.
6. Smacznego.
4. Sałatka z jajek, szynki, groszku i sera żółtego.
Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste i szybkie. Idealna na śniadanie lub kolację, pysznie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem i kubkiem gorącej herbaty. Idealna na wielkanocny stół. Zapraszam:)
Składniki:
5 jajek
pół puszki zielonego groszku
20 dag ulubionej szynki
20 dag sera żółtego ( w kawałku )
3-4 łyżki majonezu
musztarda do smaku
chrzan tarty według uznania
sól i pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy.
2. Jajka, ser żółty i szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone składniki przekładamy razem z groszkiem do miski, dodajemy majonez, chrzan i musztardę, oprószamy solą i pieprzem do smaku, następnie dokładnie mieszamy.
3. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia się składników i schłodzenia. Po tym czasie podajemy.
4. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.